Már 500 forint fölött a benzin is

2021.10.27. 07:43

Hivatalosan is búcsút inthetünk a négyessel kezdődő üzemanyagáraknak szerdától, az emelkedés ugyanis nem állt meg. A gázolaj ára már korábban átlépte az 500 forintos határt – jelenleg 512 forintba kerül literenként –, ám a benzin sokáig tartotta magát.

Egészen mostanáig.

A holtankoljak.hu szerint ugyanis a szerdára bejelentett üzemanyagár-változást követően a 95-ös benzin átlagára bruttó 5 forinttal 501 forintra emelkedett, ami természetesen új rekordnak számít.

benzin ára egy hónap alatt 33 forinttal nőtt, míg az egy évvel ezelőttihez képest 139 forinttal – 2020. október végén 362 forint volt –, míg a gázolaj ára a múlt hónaphoz képest 32 forinttal, a tavalyihoz képest 367 forintról 145 forinttal emelkedett.

Nem megy lejjebb 

Arról nemrég írt az Index, hogy akár évekig is ilyen magas maradhat a benzin ára. Egy komolyabb globális energiaválság van kibontakozóban, azonban most nem a kőolaj árváltozása a legkritikusabb pont, bár kétségtelenül arra is hatással van, hogy az elmúlt évek elmaradt energiapiaci beruházásai miatti – az október eleji OPEC-döntés következtében részben mesterséges – kapacitásszűkére rázúdult a pandémia utáni élénk ipari kereslet, illetve az ázsiai vagyonosodó középosztály újonnan jelentkező energiaigénye.  

Most alapvetően a gázpiaci pánik mozgatja a kőolaj árát is, mivel számos helyen kezdtek a dízel és a fűtőolaj készletezésébe, ami szintén felhajtja az árakat

– mondta az elemző lapunknak.