Közel negyedével csökkent a munkanélküliek száma

2021.10.28. 09:43

A munkanélküliek száma 195 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4 százalék volt szeptemberben. A július–szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 190 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – tette közzé a KSH.

Az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva július–szeptemberben a 15–74 év közötti munkanélküliek száma 0,4 százalékponttal, 18 ezer fővel csökkent. A férfiak körében 98 ezer, a nők körében 91 ezren voltak munka nélkül.

A fiatalok körében nőtt a munkanélküliség

A 15–24 éves korosztályban nőtt a munkanélküliség 1,4 százalékponttal, 14,5 százalékra. Az összes munkanélküli közel egynegyede, 46 ezer fő került ki ebből a korosztályból. A munkakeresés átlagos időtartama 8,8 hónap volt, a munkanélküliek több, mint egyharmada, 34,1 százalékuk legalább egy éve keres állást.

A munkanélküliségi ráta az észak-alföldi régióban volt a legmagasabb, 6,9 százalék, míg a Közép-Dunántúlon volt a legalacsonyabb, 2 százalék a statisztikák szerint. A legnagyobb növekedés az előző év azonos időszakához képest Észak-Magyarországon volt, a régióban 1,1 százalékponttal emelkedett a munkanélküliségi ráta.

Az álláskeresők száma jelentősen változott, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint

a nyilvántartott álláskeresők létszáma 22,6 százalékkal, 250 ezer főre csökkent a tavaly szeptemberi adatokhoz képest.

Bővült a foglalkoztatottak száma

Szeptemberében a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 687 ezer fő volt – közölte a statisztikai hivatal. A július–szeptemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 663 ezer főt tett ki, ami 36 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. A KSH megjegyzi, hogy a hazai elsődleges munkaerőpiacon nőtt a foglalkoztatottság, míg a külföldön dolgozók száma csökkent.