Nincs napirenden a kötelező oltás bevezetése a Tescónál és a Lidl-nél

2021.11.03. 13:18

November 1-jétől a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kaptak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha szükségesnek látják. Szintén ettől a naptól kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön.

A kereskedelmi vállalatok közül a Tesco és a Lidl sem teszi kötelezővé az oltás felvételét a dolgozóinak – írja a 444.

A Tesco leszögezte: többször felhívták már munkavállalóik figyelmét az oltás fontosságára és lehetőségére, ezen kívül biztosították számukra az oltás felvételét munkaidőben. A koronavírus elleni hatékony védekezést is segítik szakértők bevonásával.

A cég ugyanakkor az alkalmazottaira bízza, hogy beoltatják-e magukat. Hozzátették: a dolgozók számára fenntartott tescós buszjáratokon november 1-jétől kötelező maszkot viselni.

A Lidl azt a szűkszavú tájékoztatást adta, hogy nem tervezik kötelezővé tenni az oltást munkavállalóiknak.

A Népszava összeállítása szerint egyelőre kevés munkaadó döntött úgy a magánszférában, hogy előírják dolgozóiknak a kötelező koronavírus elleni oltás bevezetését.

Sok cég inkább a pozitív motivációt alkalmazza, vagyis felvilágosítják, rábeszélik az oltásra munkatársaikat, más területeken, például az autóipari vagy élelmiszeripari cégeknél extra juttatásokkal motiválják őket.

A Richter Gedeon NyRt. arról tájékoztatta a lapot, hogy a kötelező oltás elrendeléséről döntött a cégvezetés. Az Egis Gyógyszergyárban ma lesz egyeztetés a döntésről, a Teva viszont nem él a lehetőséggel, inkább a maszkviselést és a távolságtartást fogja szigorúbban ellenőrizni.

A Molnál és az OTP-nél még sincs döntés az ügyben.