Tíz éve nem volt ilyen drága az élelmiszer
Az elmúlt egy évtizedben nem voltak olyan magasan az élelmiszerárak, mint 2021 októberében, ezzel már egymást követő harmadik hónapban is emelkedtek az árak, amit részben a kínálat szűkössége, részben pedig a növényi olajok és a szemestermények jelentős drágulása okoz.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön közölte az adatait, amely szerint az októberi árindex 133,2 pont lett. Ez 2011 júliusa óta a legmagasabb, egyúttal 3 százalékkal több, mint szeptemberben, valamint 31,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
(MTI)