Már a lúd- és a kacsaállományban is megjelent a madárinfluenza Magyarországon

2021.11.18. 09:07

Két, egymástól független és nagy távolságra lévő Bács-Kiskun megyei telepen, egy pecsenyekacsa-törzsállományban és egy hízólúdtartó gazdaságban is madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma – tudatta a Nébih.

A hivatal tájékoztat róla, hogy a fertőzést szerda délután erősítették meg a vizsgálatok, az érintett jászszentlászlói állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént, a császártöltési állományé folyamatban van. Az országos főállatorvos a magas kockázatú megyékben elrendeli a kötelező zártan tartást.

A császártöltési, több mint 38 ezer pecsenyekacsa-törzsállatot számláló állományban a tojástermelés drasztikusan visszaesett, emellett a takarmány és a vízfogyasztás is lecsökkent. Az állatok bágyadttá váltak, és megnőtt az elhullás. Utóbbi tüneteket tapasztalták a 620 egyedből álló hízólúdállományban is egy jászszentlászlói telepen. A Nébih laboratóriuma mindkét esetben a madárinfluenza-vírus H5N1 típusának jelenlétét mutatta ki.

A járványkitörésekről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat, továbbá a szerdai V4+4 országos főállatorvosi találkozó résztvevőit szóban is informálta.