Málta pénzt adna, hogy a külföldiek onnan dolgozzanak

GettyImages-661232664
2021.11.19. 11:12
Igazolni kell a munkáltatónak a távmunkára való jogosultságot, és Málta máris segít a szállásköltségek csökkentésében. A frissen meghirdetett „Nomád engedély” ugyan korlátozott számban elérhető, mégis sokak számára új lehetőségeket nyithat meg.

A világ egyik legmagasabb oltási arányával büszkélkedő Málta pénzbeli juttatásokkal és egy újonnan bevezetett – úgynevezett Nomád tartózkodási engedéllyel – csalogatná vissza a turistákat az országba.

A földközi-tengeri szigetország lakosságának 81 százaléka teljes mértékben be van oltva – amely Portugáliával karöltve az európai élmezőnyben van. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint ebben a 12-17 évesek is beletartoznak, akik nyár óta jogosultak a vakcina felvételére – írta a BBC. Így sikerült elérni, hogy a koronavírus az 525 ezer fős szigetországban eddig összesen 38 ezer megbetegedést és kevesebb mint 500 halálos áldozatot követelt.

Az ECDC igazgatója szerint ez a két európai ország az, ahol elkerülhető a koronavírus negyedik hulláma, ezért a teljes védettséggel rendelkező turistáknak bátran ajánlják az egész évben kellemes éghajlatú Máltát.

Málta ezért bevezette a „Nomád tartózkodási engedélyt” is, amely ugyan korlátolt számban érhető el, mégis számos külföldi állampolgárokat segíthet abban, hogy munkáját megtartva, a szigetországban „fújja ki” magát.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy

az állam akár egy éven keresztül is támogatja azokat a külföldieket, akik legalább 2700 eurónyi havi jövedelemmel rendelkeznek és igazolni tudják, hogy valóban távmunkát végeznek.

Cserébe az állam a Free Independent Traveller (FTI) nevű program keretein belül rövid- és hosszú távon is kedvezményesebb szálláshoz juttatja azokat, akik legalább három napot a szigetországban töltenek. A lap szerint így új lendületet kaphatnak a helyi szállodák, a boltok és a gazdálkodók is. Utóbbi például azért, mert egyre több vendéglátóhely működik együtt a helyi gazdákkal és halászokkal.

Nem ez az ország első akciója a külföldiek oda vonzására: még áprilisban jelentették be, hogy a határnyitás után érkező első 38 ezer turista fejenként akár 220 eurónyi kedvezményt is kaphat. Az intézkedés értelmében akkor az ötcsillagos hotelekben leadott foglalások után 20, a négycsillagos helyeken leadott foglalások után 150, a háromcsillagosban pedig 100 eurót térítettek vissza. Ráadásul mindazok, akik a Máltától északnyugatra található Gozo szigetére utaztak, további 10 százaléknyi kedvezmény kaptak.

Málta az elmúlt években nemcsak a turizmus újbóli fellendítéséért, hanem a fenntarthatóságért és a környezetvédelemért is sokat tett. Az ország még év elején indította el a körforgásos gazdaságra irányuló cselekvési tervét, amely biztosítja, hogy a gyártók saját maguk felelősek azért, hogy hová kerülnek a termékeik, ezzel ösztönözve őket az újra felhasználásra és az erőforrások csökkentésére.

A körforgásos gazdaság további fellendítésére még korábban, 2019-ben elindítottak egy, a szállodák számára fontos mobilitási programot. Ebben azokat a szállásadókat díjazták, akik a fenntartható közlekedés mellett kötelezik el magukat. A kerékpárok és egyéb elektromos járművek biztosításával ugyanis megkönnyítik a vendégek és a munkavállalók ingázást is, tovább növelve ezzel a turisták komfortérzetét.

(Borítókép: Valletta látképe Máltán 2017. március 29-én. Sean Gallup / Getty Images)