Egyre drágább az építkezés, sokan újragondolhatják nagyreményű terveiket

GettyImages-461907958
2021.11.20. 13:21 Módosítva: 2021.11.20. 13:21

Mintha nem lenne így is elég drága a lakhatás, januártól az építkezők még mélyebben kényszerülnek a zsebükbe nyúlni. Jövőre 15–20 százalékkal drágulhatnak az építőanyagok, és a tégla, sóder és cserép mellett a hőszigetelő anyagok ára is jelentősen emelkedik. 

Egy somogyi kereskedésekben a következő hetekben élénkülő forgalmat várnak, ugyanis 

akinek van pénzügyi tartaléka, előre beszerzi az építkezéshez szükséges alapanyagokat

– írja a Sonline Somogy megyei hírportál. 

A betoncserép ára biztos, hogy 2022-ben újra drágul – nyilatkozta a lapnak Toldi Ádám, a kaposvári Füredi Erdőmester Kft. ügyvezetője. Négy beszállítóval állnak kapcsolatban, amelyek közül az egyik legutóbb november elején emelt árat öt százalékkal. De nem kell sokat várni a következőre, mivel egy másik gyártó december elsejétől ugyancsak ötszázalékos drágulásról értesítette a vállalkozást, ami azt jelenti, hogy az egyik legnépszerűbb betoncserép négyzetmétere a jelenlegi 2750 forintról 2895 forintra emelkedik.

Toldi Ádám szerint januártól, legkésőbb februártól hasonló mértékű áremelésre van kilátás, és az otthonteremtők szinte biztosra vehetik, hogy az épületfáért is jóval többet kell majd fizetni. Ennek köbmétere idén januárban 110 ezer forint volt, most 180 ezer forint, a jövő év elején pedig nem zárható ki a 8–10 százalékos növekedés. 

Az ügyvezető szerint 

az építőanyag-drágulás miatt az otthonteremtők egy része újragondolhatja a lakásépítési tervét, és lehet, hogy a nagyobb építkezések helyett inkább felújításra fordítják a rendelkezésre álló pénzt.

Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az építkezőknek legyen elég tartalékuk a munka folytatásához – hangsúlyozta Semperger János, az Ipartestületek Országos Szövetségének kaposvári elnöke, aki szerint érdemes alaposan átgondolni a költségvetést. Ugyanis amikor a falak állnak és a tető is megvan, az még csak nagyjából 30 százalékos készültségi foknak számít.

Olyankor hátravan még többek közt a külső hőszigetelés, a belső burkolás, a festés, valamint a vagyonokba kerülő fürdőszoba és konyha is.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)