Történelmi mélypontra zuhant a forint

DSC8819
2021.11.22. 10:30

Hétfő reggel tovább gyengült a forint árfolyama az euróval szemben: fél 10 körül 370 körül forgott a magyar fizetőeszköz árfolyama a bankközi devizapiacon. Ez történelmi mélypont: korábban 369,19-nél nem volt gyengébb a forint az euróval szemben.

A forint korábbi mélypontját tavaly áprilisban érte el, amikor is majdnem 370-ig szaladt az árfolyama az euróval szemben. Idei mélypontja a Teletrader adatai szerint eddig 368,74 volt az euróval szemben.

A múlt heti kamatdöntés után átmenetileg már-már úgy tűnt, hogy a jegybanknak sikerült megnyugtatni a piacokat, és stabilizálódik a forint árfolyama – főként a csütörtöki bejelentéseket követően, amikor is újabb kamatemelést jelentettek be: a keddi délelőtt 365,5 környékéről egészen 363-ig erősödött a forint csütörtök estig. Azonban pénteken 363-ról egészen 368-ig gyengült az árfolyam, majd hétfő reggel folytatódott a mélyrepülés.

Az eurót 367,41 forinton jegyezték reggel hét óra körül, azaz árfolyama 1 forinttal csökkent az a péntek esti 368,41 forinthoz képest. Ezt követően azonban beszakadt az árfolyam, és hétfő délelőtt járt 370,2 felett is. 11 óra körül 370 körül kereskedtek a forinttal.

Miért zuhan a forint árfolyama?

A Portfolio szerint az utóbbi napokban több tényező is a forint gyengülése mellett szólt. Például az erőteljes inflációs nyomás a Fedet akár hamarosan kamatemelésre késztetheti, míg az EKB egyelőre jó ideig nem tervez szigorítani. A feltörekvő piacokkal kapcsolatban kialakult egy intenzív kockázatkerülés, ami látható a dollár erősödésében is. Szintén a forint ellen hat, hogy a járványhelyzet gazdasági lassulással fenyeget a régióban. A gazdasági portál szerint a befektetőket kicsit aggasztja, hogy ismét szétvált az alapkamat és az egyhetes betéti ráta szintje. Mindezek mellett tovább mérgesedik a viszony a magyar kormány és az Európai Bizottság között, a jelek szerint hamarosan elindulhat a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)