Már több mint 70 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra

2021.11.27. 10:11
Legtöbben a belső terek korszerűsítésére, így például burkolásra, festésre, villanyszerelésre, másrészt napkollektorok, napelemes rendszerek telepítésére, valamint tetőfelújításra, külső nyílászárók cseréjére igényelték a hárommillió forintos összeget.

Mint ismert, a gyermeket váró vagy nevelő családokat segítő otthonteremtési program január óta a hárommillió forintos, vissza nem térítendő felújítási támogatással is kiegészült.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményéből kiderül: az otthonfelújítási támogatásra eddig kifizetett állami támogatások összege országosan már megközelíti a százmilliárd forintot, eddig összesen 277 milliárd forint összegű lakásfelújítást valósítottak meg a magyar családok.

Ez a támogatási forma, melyre az igény folyamatosan nő, azoknak a legalább (12. hetes magzati kortól 25 éves korig) egy gyermeket nevelő vagy váró családoknak szól, akik már saját otthonnal rendelkeznek, és szeretnék tovább korszerűsíteni, felújítani.

A megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők a gyermekük életkorától függetlenül vehetik igénybe a támogatást.

Feltétel a köztartozás-mentesség, valamint a legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony, amelyre az özvegyen maradt szülők elhunyt társuk után is jogosultak. A támogatás anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható, fele-fele arányban.

Azok a családok, akik a felújítás elvégzéséhez nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel, igénybe vehetik a kedvezményes otthonfelújítási kölcsönt is, amelynek keretében maximum tízéves futamidővel és három százalékos kamattal legfeljebb hatmillió forintot vehetnek fel.

Az otthonfelújítási támogatásokat főként belső terek korszerűsítésére, így például burkolásra, festésre, villanyszerelésre, másrészt napkollektorok, napelemes rendszerek telepítésére, harmadrészt pedig tetőfelújításra, továbbá külső nyílászárók cseréjére igényelték.