Egyre kevesebben írnak magánlevelet Magyarországon

2021.12.10. 15:29
Tavaly a képeslapforgalmazás nagy részét, mintegy 35 százalékát a karácsonyi, több mint 10 százalékát pedig a húsvéti képeslapok forgalma adta – közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, hogy évtizedekkel ezelőtt a decemberi ünnepi időszakban a postásoknak gyakran plusz műszakokat kellett vállalniuk, mert a rengeteg karácsonyi üdvözletet éjszaka szortírozták.

Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a feladott magánlevelek aránya, minden évben átlagosan 2–3 százalékkal, ezzel együtt a képeslap küldés is visszaszorult. Tavaly azonban a járvány miatt jóval nagyobb leszakadás következett be:

csaknem 75 millióval kevesebb levelet dolgozott fel és kézbesített a Posta, ami 12 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A közlemény szerint idén nem volt hasonló mértékű esés, ugyanis tavaly majdnem 500 millió levelet juttattak el a kézbesítők a címzettekhez, hozzávetőleg ennyit kézbesítenek az idén is.

A posta által kézbesített napi 1,5–2 millió levelet jórészt az üzleti szereplők, a nagy feladók produkálják. A bankok, a közművek, a telekommunikációs cégek és egyéb szolgáltatók, valamint az állami intézmények leveleznek az ügyfeleikkel, a magánlevelek aránya elenyésző.