Nem lenne jó, ha mindenki mindent euróban számolna

2021.12.11. 10:32 Módosítva: 2021.12.11. 10:55

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő két-három évben magas kamatszintet tart, így stabilizálja a forint árfolyamát, egyúttal a korábbi forintleértékelő politika nem folytatódik Zsiday Viktor közgazdász szerint.

A devizák árfolyamát a kamat határozza meg, hacsak nincs nagy egyensúlytalanság a gazdaságban, de Magyarországon ez nem áll fenn. Tehát az MNB oda raja a devizaárfolyamot, ahova akarja. Egyetlen kérdés az, hogy mi a szándékuk

– mondja a befektetési szakember.

Olyan fejlődő országokban, ahol a jegybank tartósan devizaleértékelő politikát folytat, ott az emberek egy idő után átveszik az uralkodó devizát – dollárt vagy eurót –, és gyakorlatilag mindent abban kezdenek el árazni. Zsiday Viktor szerint azonban ez nem célszerű, mivel így a jegybank elveszi a mozgási lehetőséget, mert ha nagyon kevesen használják a hazai devizát, akkor nincs hatása a monetáris folyamatokra, ezért nem lenne jó addig eljutni, hogy mindenki mindent euróban számoljon.

Magyarország 2013-tól az ázsiai fejlődési típusú modellt követte, amely a gyenge hazai devizára és az alacsony kamatokra alapoz.

Ezzel próbáltunk versenyképesek maradni, azonban már 2018–2019-ben beleütköztünk az emelkedő inflációba. Ezt a jegybank már 2021 nyarán észrevette, jelezte is, hogy tennie kell ellene valamit

– mondta Zsiday Viktor, hozzátéve, hogy az MNB szeretné, ha fennmaradna a gazdasági fejlődés üteme, de el kell döntenie, melyik a fontosabb, és ez okoz gondot, miközben a jegybank már eldöntötte, hogy az infláció növekedése nem fenntartható.

(atv.hu)