Tállai András szerint korábban sosem látott adócsökkentés jön

2021.12.11. 09:42

Tállai András szerint több millió magánszemélyt és legalább hétszázezer vállalkozást érintenek a jövő évi adócsökkentő lépések, a kormány 1500 milliárd forintot hagy a gazdaságban.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a legnagyobb tétel az szja-visszatérítés, amelynek köszönhetőena gyermeket nevelő szülők összesen 600 milliárd forintot kapnak vissza, többségük már február közepéig hozzájut az őt megillető összeghez.

Az intézkedés történelmi és egyben kulcsfontosságú. Egyrészt soha ilyen jelentős egyszeri visszatérítésről nem rendelkezett még magyar kormány, másrészt a folyósítás segíthet a családoknak abban, hogy az ország anyagi értelemben is maga mögött hagyja a koronavírus-járvány negyedik hullámát

– mondta Tállai András, hozzátéve, hogy az átlagbér mértékéig szja-mentességet kapnak a 25 évnél fiatalabbak, ami összesen 140 milliárd forintot jelent több mint negyedmillió fiatalnak.

Emellett jelentős vállalkozói adócsökkentés is életbe lép: a szociális hozzájárulási adó mértéke 2,5 százalékponttal mérséklődik, és megszűnik a szakképzési hozzájárulás, ami együttesen 600 milliárdos adócsökkentésnek felel meg az államtitkár szerint.

Érdemi adócsökkentést kapnak jövőre a kivások is, 10 milliárd forintos adóelengedést hoz, hogy a kiva kulcsa tíz százalékra mérséklődik. Ennél jóval nagyobb, 150 milliárdos megtakarítást jelent az érintetteknek, hogy a kormány meghosszabbítja a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adó kedvezményét.

(Magyar Nemzet)