Magyar kutatás: globális kínálati hiány fenyegeti egész Európát

GettyImages-1208644714
2021.12.14. 15:51
Az európai állampolgárok csaknem 90 százaléka fontosnak gondolja, hogy országuk ne szoruljon rá más államokra víz, energia, termőföld, élelmiszer esetében. Ez derül ki a Klímapolitikai Intézet és a Századvég több tucat európai országot érintő kutatásából.

A kutatóintézetek szerint a koronavírus-járvány bizonyította, hogy a természeti katasztrófák és a járványok nemcsak közegészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi krízishelyzetet is okozhatnak. A termelés, illetve a szabad mozgás és árukereskedelem korlátozásával az országok gazdasági teljesítménye visszaesett, a hosszabb ellátási láncok egy része összeomlott a világban. A pandémia miatt a külső kereslet kielégítése helyett az államok belső igényeik kiszolgálására helyezték át a hangsúlyt, közölte a távirati iroda.

A kutatóintézetek szerint a járványhelyzet miatt energia-, nyersanyag- és áruhiány fenyegeti a világ és Európa gazdaságát.

Szűkös a kínálat például fából, acélból, magnéziumból, szilíciumból, de energiahordozókból (villamos energia, fosszilis energiahordozók), illetve késztermékekből (chip, autó) is. A kutatók szerint mivel a kínálat csökken, ezért egyre fontosabb az önellátás és a szuverenitás.

(Borítókép: Egy londoni élelmiszerbolt üres polcai a koronavírus miatti lezárások alatt. Fotó: Robin Pope / NurPhoto / Getty Images)