A 2008-as válság miatt drágábbak idén a fenyőfák

2021.12.18. 19:46

Szűkösebb idén a kínálat karácsonyfákból, mint a korábbi években volt. Ennek nem a mostani, koronavírus-járvány okozta gazdasági válság a magyarázata, hanem az előző 2008-2009-es bedőlés. Egy fenyőnek 10 év, mire eléri a szükséges méretet, így majd a 2030-2031-es karácsonykor szenvedhetjük meg a mostani gazdasági problémákat, írta meg a napi.hu.

Más iparágakkal együtt a gazdákat is súlyosan érintette a nagy recesszió. A karácsonyfatermesztők pedig extra nyomás alá kerültek, mivel nem egyetlen szezonra, hanem több mint egy évtizedre előre kellett prognosztizálniuk. Míg a gabona- vagy takarmánynövény-termelők az előrejelzések és a költségek alapján évről évre változtathatják a termelést, addig a fatenyésztők hosszú távra vannak lekötve.

A csemetéknél általában két-három évig tart, amíg a faiskolában vagy a nagykereskedőnél elkezdik a termesztést, majd további nyolc-tíz évig növekednek az ültetvényen. 2008-ban sok fatenyésztő egyszerűen nem tudott kitartani az üzlet mellett. Nem volt elég pénzük egy olyan növény ültetésére, amely egy évtizedig nem térült volna meg, vagy pedig jócskán vissza kellett venniük a termelést.

Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének előrejelzése alapján a fenyőfaárak a tavalyihoz képest idén decemberben 10-20 százalékkal emelkednek: a lucfenyő 4-5 ezer forintért, az ezüstfenyőt 5-6 ezer forint között, míg a nordmann fenyőt 7 ezer forint körüli áron lehet majd megvásárolni méterenként.