Matolcsy György többpólusú világrendről és rakétasebességgel haladó forradalomról beszélt

unnamed (5)
2021.12.27. 08:31

A koronavírus okozta súlyos válságot ugyan átvészelte a világ, de a nyomában megjelent a magas infláció – egyebek mellett erről beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A kamatemelési ciklus 2022-ben is folytatódik – szögezte le. Azt is hangsúlyozta, hogy fenntartható energiatermeléssel és a digitális gazdaság szélesítésével újra beköszönthet az alacsony infláció és a tartósan alacsony kamatok korszaka.

Matolcsy György szerint a 2008/2009-es pénzügyi válság tanulságaiból okulva a gazdaság irányítói most két területre fókuszáltak: a munka- és a hitelpiacokra.

Ennek köszönhetően sikerült elérni, hogy a munkanélküliek aránya csökkent, a megtakarítások – leginkább a lezárások kényszere miatt – növekedtek, miközben a hitelpiac is aktív maradt. Ennek azonban a fejlett világ országaiban az lehet az ára, hogy az államadósság mértéke a 2019-es száz százalék körüli GDP-arányos szint után 2021 végére meghaladhatja a 120 százalékos értéket, miközben a világ jegybankjai korábban nem látott pénzbőséget teremtettek. Innen egyenesen következett az infláció gyors emelkedése.

Az infláció – ha nem kezelik – könnyen öngerjesztővé válik. E tekintetben fontos szerepe van a központi bankok fellépésének. Az Európai Központi Bank (EKB) most története legnagyobb dilemmájával szembesül. Miközben az infláció a gyorsan növekvő balti országokban a nyolc-kilenc százalékot is meghaladja, és már Németországban is hat százalék, Dél-Európában mindössze két–négy százalék. Úgy kellene tehát az eurózónában irányt váltani, hogy a magas adósságú déli gazdaságok finanszírozásában se következzen be törés – véli a jegybankelnök.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy látja, hogy a világgazdaság elmúlt fél évszázadát meghatározó működési modell elérte korlátjait. Az éghajlati, a demográfiai, a technológiai és a geo­politikai trendek változása egyaránt azt jelzi, hogy egy új korszak felé tartunk. A természeti környezetünket nem lehet büntetlenül kihasználni.

A társadalmak öregedése mindenütt a növekedés ellen dolgozik. A hiperglobalizáció időszakát újból felváltja egy többpólusú világrend, miközben a digitális forradalom is rakétasebességgel halad előre. Az átmenet ára a nagyobb bizonytalanság és a megemelkedő infláció, ezek megfelelő kezelése érdekében a tartósan magasabb kamatokkal is együtt kell élnünk.

A jegybankok első számú ellensége az infláció – húzta alá Matolcsy György. Ez ellen a kamatok emelésével lehet a leghatékonyabban védekezni. Nincs pardon. Fontos, hogy a monetáris politika kiszámítható, a jegybank lépései pedig hitelesek legyenek, ugyanakkor a gyorsan változó közegben kellően rugalmasok legyünk. A júniusban megkezdett, kiszámítható alapkamat-emelési ciklus 2022-ben is folytatódik egészen addig, amíg az inflációs kilátások ismét fenntarthatóan a háromszázalékos cél közelébe nem süllyednek. 

(Borítókép: Matolcsy György 2019-ben. Fotó: Bődey János / Index)