Beleállt Bernie Sanders Warren Buffettbe

000 9UV4BT
2022.01.01. 11:34
Komoly kritikák érték az Egyesült Államok kilencedik leggazdagabb emberét, Warren Buffettet, amiért azt nyilatkozta, hogy neki semmi köze a tulajdonában lévő cégnél dolgozó munkások béréhez. Az ügybe Bernie Sanders amerikai szenátor is beleállt, levelet írt a milliárdosnak.

Warren Buffett, a világ jelenleg kilencedik leggazdagabb embere azt nyilatkozta, nem az ő feladata, hogy a tulajdonában lévő cégnél dolgozó 450 acélmunkás sztrájkját rendezze. 

Bernie Sanders amerikai szenátor levelet írt a Berkshire Hathaway vezérigazgatójának, amiben arra kérte, hogy avatkozzon be a Special Metals – már három hónapja tartó – sztrájkjába. A cég a Precision Castparts egysége, és Warren Buffett Berkshire Hathaway cégének a tulajdonában van. 

„Amikor egy cég nagyon jól teljesít, nincs ok arra, hogy az ön által alkalmazott munkavállalók aggódjanak azért, hogy etetni  tudják-e  a  gyermekeiket, vagy hogy részesülhetnek-e egészségügyi ellátásban” – írta Bernie Sanders. 

A szenátor az ügyet „felháborítónak és sértőnek” nevezte, ugyanis levele szerint az alkalmazottaknak csak 2000 dolláros aláírási bónuszt, de fizetésemelést nem ajánlottak fel az első évi munkaszerződésben. A második évben 1 százalékos, a következő három évben pedig évi 2 százalékos fizetésemelést jegyeztek fel. 

Warren Buffett későbbi válaszában elmondta, hogy a különböző társaságok irányítása külön vezetőkre van bízva, cégei egyénileg kezelik a munkaerődöntéseiket. Hozzátette azt is, hogy a szenátor levelét továbbítja ugyan az illetékes vezetőnek, de javaslatot nem tesz semmilyen intézkedésre vonatkozóan. 

Az ügy azért kapott kiemelten nagy figyelmet, mivel az ország sok más milliárdosával ellentétben Warren Buffett mindig aggodalommal beszélt az országban megjelenő jövedelmi egyenlőtlenségekről: magasabb adó kivetését kérte a gazdagokra, és még azt is megígérte, hogy elajándékozza vagyona nagy részét. 

A Berkshire Hathaway egyébként 2016-ban vásárolta meg a Precision Castparts vállalatot 37,2 milliárd dollárért. A Berkshire arról számolt be, hogy a Precision Castparts 1,6 milliárd dolláros bevétellel zárt a harmadik negyedévben, a nyeresége pedig 217 millió dollárral nőtt 2020 harmadik negyedévéhez képest. 

A Precision Castparts kommunikációs osztálya olyan közleményt adott ki, amely szerint a cég szeretne újra tiszteletteljes és eredményes kapcsolatot kialakítani alkalmazottaival, és ez korábban már sikerült nekik. A vállalat további alkukat fog folytatni a szakszervezettel, azonban a szakszervezetnek tett ajánlattal kapcsolatos kérdésekre válaszolni és a folytatódó sztrájkok következményeiről nyilatkozni nem kívánt a cég. 

(Via CNN

(Borítókép: Bernie Sanders 2021. december 17-én. Fotó: SETH HERALD / AFP)