Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma tavaly

2022.01.05. 21:31

Tavaly csaknem 122 ezer új autók helyeztek forgalomba Magyarországon, 4,8 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Az információt a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) közölte szerdán az MTI-vel, a DataHouse Kft. adatai alapján.

Az MGE összefoglalója szerint 2021. nehezen indult, és némi visszaesést hozott a 2020. év eleji időszakhoz képest a személyautók piacán. A második negyedévben a piac helyreállt, az év második felében azonban gyártási problémák alakultak ki, amelyek a chip és más alkatrészek hiányára, illetve egyenetlen szállítására vezethetők vissza. A megrendeléseket a márkaimportőrök csak jelentős csúszással tudják kielégíteni, így az utolsó négy hónap jelentős visszaesést mutat az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az egyesület felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is elég magas, 25 százalék a forgalomba helyezést követő 6 hónapon belül kivont gépkocsik aránya, ezeket reexport, tesztautó-leállítás, bérletből való visszavétel, vagy egyéb üzleti okok miatt vonták ki a forgalomból. Az MGE megjegyezte: ez a trend nincs jó hatással a belföldi autópark összetételére sem műszaki, sem közlekedésbiztonsági, sem környezetvédelmi szempontból.

A tisztán elektromos és a plug-in hibrid hajtású gépkocsik értékesítési rátája jelentősen, de alacsony volumen mellett nőtt. Tavaly 4312 tisztán elektromos személyautót helyeztek forgalomba, 41,6 százalékkal többet, mint 2020-ban. Az egyesület szerint ugyanakkor a növekedési ütem elmaradt a várakozásoktól. Tavaly csaknem 23 ezer új kishaszongépjármű került forgalomba, 4,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál – írja az MTI.

A motorkerékpárok piacán folytatódott az előző évi növekedés, 2021-ben 4600 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 7,2 százalékkal többet, mint 2020-ban. Az egyre nagyobb nagyvárosi közlekedési dugók indokolják a kétkerekű közlekedés gyors fejlődését - jelezte az MGE.

A nagyhaszonjárművek és a közúti nehéz pótkocsik területén 2021 jelentős emelkedést hozott, mert a szállítási feladatok a koronavírus-járvány miatt megnőttek. Tavaly 4518 új nagyhaszonjárművet és 3030 közúti pótkocsit helyeztek forgalomba, 38,2, illetve 36,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Mint azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk, a használt autók eladási aránya a tavalyi évben az új autókéval szemben jelentősen, 1,4 százalékkal emelkedett.