Hónapok óta nem volt ilyen erős a forint

DSC8813
2022.01.10. 11:12

Október elején volt utoljára olyan erős a forint, mint hétfő délelőtt: az euróval szemben a forint bement 358 alá is – legutóbb október 6-án mozgott ezen a szinten a magyar fizetőeszköz.

Hajnalban vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a péntek esti szintekkel összevetve:

  • az euró röviddel hét óra előtt 358,78 forintra gyengült a péntek esti 358,86 forintról;
  • a svájci frank jegyzése 343,74 forintról 343,87 forintra emelkedett;
  • a dolláré pedig 316,06 forintról 316,58 forintra nőtt.

Fél 11 után egy euróért 357,7, egy dollárért 315,6, egy svájci frankért 342,9 forintot kértek a bankközi piacon.

Remekül indult az év a forint számára, hiszen a magyar fizetőeszköz a feltörekvő piacok legjobban teljesítő devizája lett az év első hetében, miután a forint árfolyama jelentős erősödést mutatott a főbb devizákkal szemben

– írta múlt pénteki elemzésében a CIB Bank. Ez heti összehasonlításban 3 százalékos forinterősödést jelentett az euróval szemben, míg a forint dollárral szembeni felértékelődése 2,2 százalékot. A bank elemzői az okok közül kiemelték a vártnál kisebb lengyel kamatemelést, a kedvező hazai PMI-adatokat, valamint az MNB elnökének szigorú kommentjeit. Matolcsy György ugyanis megerősítette, hogy a kamatemelési ciklus idén is folytatódik, mindaddig, amíg az inflációs kilátások a jegybanki toleranciasáv közelébe kerülnek.

A magyar fizetőeszközt ma reggel a novemberi külkereskedelmi egyenleg 81 millió eurós többlete hajthatta, ami június óta az első többlet – hívta fel rá a figyelmet hírlevelében az Erste. Mint írják, a héten a hazai devizára leginkább a pénteki inflációs adat, illetve a szokásos csütörtöki MNB egyhetes betéti tender kamata lehet hatással.

Pénteki cikkében a Világgazdaság a Reuters első idei devizapiaci elemzőire hivatkozva arról írt, hogy bár a dollár előreláthatólag szinte minden deviza ellen erősödni fog, a régiónkban jól teljesíthet 2022-ben a forint és a złoty is.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)