Új trend: kevesebb hús lesz a húsban
A két kereskedelmi áruházlánc még januárban árusítani kezdi az úgynevezett hibrid húst, amely lehetővé teszi, hogy a vásárlók kevesebb húst fogyasszanak, de mégse kelljen teljesen leszokniuk róla.
A hibrid termékek a húst különböző növényi összetevőkkel, így zöldségekkel, magvakkal, gombákkal vagy növényi fehérjékkel kombinálják. Ezen élelmiszerek maximum negyven százalékban lehetnek zöldségtartalmúak, ezáltal az állati alapanyagok felhasználása és aránya is nagy mértékben csökkenthető.
A Privátbankár német források alapján arról ír, hogy egészségügyi szempontból is több előnye van a hibrid húsoknak, például a kevesebb zsír- és koleszterintartalom.
A lap megjegyzi, hogy a hús hibrid változata a hagyományoshoz hasonlóan fehérjedús, de sok növényi rostot is tartalmaz, ami segít megelőzni az emésztőrendszeri betegségek kialakulását.
A németországi Lidl üzleteiben január 10-tól hibrid hamburgerpogácsát is lehet kapni, amelyet trópusi gyümölccsel, például jákafával kombinálnak, de árusítanak majd sárgarépás bécsi kolbászt, valamit szójás csirkekolbászt is.
Az Aldi Süd január 14-től kezd el zöldségféléket tartalmazó marha- és baromfihúsból készült szalámit árusítani.
A Stuttgarter Nachrichtenre hivatkozva a lap arról számol be, hogy a hibrid darált húst háromeurós, a sárgarépás kolbászt 2,69, míg a burgerpogácsákat két és fél eurós áron lehet majd megvásárolni.
(Borítókép: Húsipar 2003. december 29-én. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)