Kétségessé vált az atomerőmű-projektek finanszírozása az unióban

2022.01.15. 18:50
Az Európai Unió működésképtelenné válik, ha a közösség beszünteti a földgáz- és atomerőművi projektek finanszírozását – így gondolja Aszódi Attila atomenergetikai szakember.

Az egyetemi tanár az Inforádiónak azt mondta: az Európai Bizottság a jövőben attól tenné függővé ezen üzemek támogatását, hogy azokat a fenntartható befektetések közé sorolják-e. Brüsszel célja ugyanis, hogy három évtizeden belül az Európai Unió klímasemlegességet érjen el.

Aszódi Attila gazdasági, politikai és nem környezetvédelmi indíttatásúnak tartja a besorolás körül kialakult vitát. Az egyetemi tanár úgy fogalmazott: zöld köntösbe próbálják bújtatni az energiapolitikai vitákat. Szerinte számítások révén könnyen belátható, hogy önmagában a szélenergia nem elegendő a villamosenergia-igények kielégítésére, azaz szükség van más forrásokra is. Míg Németország kivezeti az atomenergiát, addig Franciaországnak esze ágában sincs, hiszen működésképtelenné válna az ország, ahogyan például Magyarország vagy Szlovákia is.

A szakértő úgy véli: a szabályozás – ha elfogadják – megsérti majd az uniós alapszerződéseket.

Ugyanis az egyezmények értelmében az egyes tagállamok saját maguk határozhatják meg az energiapolitikájukat.

Aszódi Attila úgy látja: azt kellene vizsgálni, hogy egyes projektek mennyiben segítik a fenntarthatóságot. Ennek az értéknek azonban nemcsak környezeti, hanem gazdasági és társadalmi oldala is van. Szerinte nem az a kérdés, hogy az atomenergia vagy a földgáz mennyiben zöld, hanem az, hogy az európai villamosenergia-rendszer miként képes kiszolgálni a piaci igényeket a lehető legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás mellett.