Nő az ÁSZ elnökének fizetése, 5,2 millió forintot keres majd

2022.01.19. 11:50
Márciustól kezdve nő Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének fizetése, amivel ő lesz a legjobban fizetett állami tisztviselő.

Domokos László havonta 5,2 millió forintot vihet majd haza, amivel megelőzi az eddig a listát vezető Matolcsy Györgyöt is. Matolcsynak még 2016-ban szavazták meg az 5 milliós fizetést a parlamentben. Később ehhez szabták a többi állami intézmény vezetőjének fizetését is: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság elnökei 4 milliót, a kormány tárca nélküli miniszterei pedig 5 millió forintos fizetést kaptak. 

Az ÁSZ-elnök 2016-ban még sokkal kevesebbet, csak 2,2 millió forintot keresett. 2019-ben viszont – egy módosító javaslatnak köszönhetően – már 4 millió forintra nőtt az ő fizetése is.

Ráadásul – a jegybankelnök rögzített, ötmilliós fizetésével ellentétben – ezt az összeget úgy határozták meg, hogy a bruttó átlagkeresettel együtt folyamatosan emelkedjen, ennek köszönhető az, hogy mostanra a fizetése lekörözte Matolcsy Györgyét. Ha a fennálló jogszabályokon nem változtatnak, akkor 2023-ban már – többek közt – az ÁSZ alelnökei is jobban fognak keresni a Magyar Nemzeti Bank elnökénél.

(via 24.hu)