Elfogytak a baromfiágazat tartalékai, emelni kellene az átadói árakat

2022.01.21. 21:40

A Baromfi Termék Tanács szerint az élelmiszerárstoptól függetlenül csak a feldolgozói átadói árak emelése jelenthet segítséget a termelők számára a felvásárlási árak emelésére, illetve a költségnövekedések kompenzációjára, az ágazat tartalékai ugyanis elfogytak – írja a Világgazdaság.

Csorbai Attila, a terméktanács elnöke elmondta: a tarthatatlan helyzet következményeként az ágazatban egyre többen döntenek úgy, hogy abbahagyják a baromfitenyésztést.

A szervezet vezetője úgy látja, a termelőknek szükségük van a költségeik megtérülésére az átvételi árakban, mivel enélkül tovább csökken a termelés. Ennek hatása a kereskedelemben pedig már rövid távon érezhető lesz.

Ha a kereskedelem megpróbálja átterhelni az intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfitermék-pályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek

– mutatott rá Csorbai Attila, aki szerint sokkal lényegesebb kérdés, hogy a hazai piacon lesz-e egyáltalán elegendő mennyiségű baromfi. A nemrég bejelentett árstop ráadásul a fogyasztói árak rögzítését jelenti, nem az átadási árét.

Magyarországon a csirkére viszonylag kisebb hatással van a járvány, a telepítési korlátozások és tilalmak ugyanakkor így is képesek hatni. Januárban várhatóan 15-20 százalékkal lesz kevesebb csirke az egy évvel korábbi időszakhoz képest, a csökkenés februárban is fennmaradhat.

A terméktanács elnöke szerint egyelőre nehéz lenne megbecsülni, hogy hányan hagyják majd abba a baromfitartást. Ha minél később kapnak garanciákat az átvételi árak emelésére, amihez az kell, hogy a vágó feldolgozóüzemek emelni tudják az átadói árakat, annál többen szánhatják rá magukat, hogy többé nem fogadnak naposcsibét.

A kormány hat élelmiszer árát állította vissza arra a szintre, ahol még tavaly október 15-én állt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, az intézkedésről szóló kormányrendelet február 1-jén lép hatályba, és május 2-án veszíti hatályát.

A kormányrendelethez csatolt mellékletben felsorolják a hatósági termékeket:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó-étolaj,
  • házi sertéscomb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirke far-hát, -hát egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva.


  • Tippek
  • Babaváró hitel