BDO Magyarország: tovább bővült az szja-kedvezmények köre

2022.01.27. 11:04

A BDO Magyarország felhívta a figyelmet arra, hogy tovább bővült a személyijövedelemadó- (szja) kedvezmények köre.

A tanácsadócég összefoglalójában jelzi, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a kedvezményre jogosultságuk időszakában – ha más, nem összevonás alá eső jövedelemmel nem rendelkeznek – a személyi jövedelemadó összege nullára csökkenthető. Ráadásul ezt a kedvezményt nemcsak azok vehetik igénybe, akik jelenleg ebbe a kategóriába tartoznak, hanem azok is, akiknél korábban legalább 12 évig fennállt ez a helyzet.

Mivel a kedvezmény lényegében szja-mentességet jelent, a további kedvezményeket csak akkor lehet érvényesíteni, ha az összevont adóalapba tartozó olyan adóköteles jövedelem is van,amelyre a négy- vagy többgyermekes kedvezmény nem vonatkozik.

A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bérjövedelmük, valamint több más jövedelemtípus után. A haviadómegtakarítás maximum értéke 65 055 forint.

A kedvezményt azok is igénybe vehetik, akik súlyos fogyatékossággal élő magánszemélynek minősülnek, és erről igazolással is rendelkeznek. Ilyennek minősül a laktózérzékenység vagy gluténérzékenység miatt fellépő betegség, ezzel a kedvezménnyel havi 10 005 forint adómegtakarítás érhető el.

Az első házasok is jogosultak kedvezményre, számukra ötezer forint adómegtakarítás érhető el havonta, míg a családi kedvezményt az eltartott gyermekek számától függően lehet érvényesíteni:

  • egy eltartott esetén 10 000 forint adómegtakarítás,
  • két eltartott esetén 20 000 forint adómegtakarítás eltartottanként,
  • három és minden további eltartott esetén 33 000 forint adómegtakarítás eltartottanként.

Azok, akik nyugdíjbiztosítással, önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy egészségpénztári számlával rendelkeznek, az adott évben ezekre befizetett összegeket szintén jóváírhatják az adójukból. Ennek mértéke

  • nyugdíjcélú öngondoskodás esetén nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint,
  • önkéntes nyugdíjpénztárnál 150 ezer forint,
  • nyugdíj-előtakarékossági számlánál pedig 100 ezer forint, de együtt nem haladhatja meg a 280 ezer forintot,
  • egészségpénztári befizetések után is 150 ezer forintnyi kedvezmény igényelhető, de az önkéntes nyugdíjpénztár és az egészségpénztár után igényelt adókedvezmény együtt nem lehet több, mint 150 ezer forint.

(MTI)