A 600 milliárd forintos szja-visszatérítés felét megtakarítaná a lakosság

2022.02.02. 11:17
A gyermeket nevelő szülőknek visszatérített szja-összeg mintegy fele, 306 milliárd forint szolgálhatja a háztartások pénzügyi tartalékainak feltöltését.

Mint korábban megírtuk, a Pénzügyminisztérium adatai szerint csaknem 2 millió szülő összesen 600 milliárd forintot kap vissza szja-visszatérítésként. Ennek mintegy felét a háztartások megtakarítanák, míg a fennmaradó 294 milliárd forintot elköltenék – derült ki a Groupama Biztosító és az OTP Bank megrendelésére készített kutatásból.

A kutatásból kiderült, hogy a jogosultak fele 400 ezer vagy azt meghaladó, 16 százalékuk 800 ezer forint feletti támogatásra számít. 

A jogosultak mintegy egyharmada már idén felhasználná valamilyen célra a teljes visszatérítést, viszont 14 százalékuk minden fillért félretenne. A többség, 52 százalék az összeg egy részét elköltené, a másik felét megtakarítaná.

A megtakarítók több mint fele készpénzben vagy folyószámlán tartja majd a visszakapott összeget, klasszikus megtakarítási, befektetési terméket – állampapírt, megtakarítási számlát – csaknem negyven százalékuk választana.

A járvány felértékelte az öngondoskodás szerepét. A megtakarítást is tervezők 10 százaléka biztosítási termékekbe fektetné a pénzét, többen most szeretnének először új élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötni

– idézi Gönczi Erikát, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetőjét a közlemény.

A meglévő tartozásaik kifizetését, hiteleik végtörlesztését a pénzt azonnal elköltők körében 13 százalék jelölte meg célként. A válaszadók 4 százaléka új lakás vásárláshoz – az önerő kiegészítéseként – használja fel az összeget

– hívta fel a figyelmet Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

A visszatérítést már idén elkölteni tervezők körében

a válaszadók 43 százaléka jelölte meg, hogy a pénz egészét vagy egy részét lakásfelújításra, -bővítésre vagy energetikai korszerűsítésre szánná,

de magas, 14 százalék azok aránya is, akik bútor és háztartási gép vásárlására költenének.

Mindennapi kiadások fedezésére a megkérdezettek közel 30 százaléka fordítana az összegből.

Az ötven év felettiek esetében az átlagnál nagyobb hangsúlyt kap az egészségügyi kiadások fedezése: 19 százalékuk költene erre, szemben a 9 százalékos átlaggal.

A reprezentatív, országos kitekintésű felmérést az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. idén januárban készítette 1000 fős válaszadói mintán – számolt be az MTI.