Az MTÜ 630 millió forintot adott az uniós koronavírus-alapból egy turisztikai weboldalra

2022.02.07. 09:59
Összesen több mint 1 milliárd 746 millió forintos európai uniós támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A források jelentős részét a saját alapítványuknak, balatoni borászoknak és pár budapesti elitétteremnek osztották ki.

A brüsszeli kormányzat 2020-ban és 2021-ben is anyagi forrásokkal segítette a magyar forrásokat (holott Guller Zoltán, az MTÜ vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy „Brüsszelben csak tanácskoznak”, és nem tesznek semmit).

A 2021-ben kapott 1,7 milliárd forintból 23 céget, valamint egyéni vállalkozót segített meg az MTÜ. 

A saját alapítványuknak, a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek osztottak ki 630 millió forintot, a maradékot pedig állami szervezetek, balatoni borászok, valamint pár budapesti elitétterem tulajdonosa kapta.

Lénárd Gábor, a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy a támogatást egy online turisztikai portál létrehozására fordítják, amit március végéig kell elindítaniuk. Azt egyelőre nem közölte, hogy mi lesz ennek a portálnak a pontos neve. 

A 23 támogatott cég és vállalkozó között van az Orbán Ráhel barátnőjéhez köthető Magyar Divat & Design Ügynökség is, azt viszont még az Európai Unió küldött jelentésben sem írta le az MTÜ, hogy ők mennyi pénzt kaptak pontosan.

Úgy tudni, hogy a második legnagyobb összeget – 154 millió forintot – a nemrég állami kézbe került Hévíz-Balaton Airport Kft. kapta, míg a harmadik legtöbbet a félig állami, félig helyi tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt.-nek ítélték meg. Még egy cég kapott 100 millió forintnál több támogatást: az állami tulajdonban lévő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

Mindeközben a balatoni borászatoknak és a budapesti luxuséttermeknek is több tízmilliós támogatások jutottak, ebben a kategóriában az összes forrás Veszprém megyébe és Budapestre ment. A budapesti éttermek közt volt olyan is, amelynek tulajdonosa tavaly áprilisban keményen kritizálta a kormány gazdasági válságkezelését. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség a 24.hu-nak írt válaszában azt írta, hogy az uniós támogatást nem is ők ítélték oda, viszont az uniós adatok ezt a kijelentést cáfolták. 

Ujhelyi István hivatalos vizsgálatot kezdeményezett, törvénytelenségre gyanakszik

Ujhelyi István, Magyar Szocialista Párt EP-képviselője a hírre reagálva bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot kezdeményezett az OLAF-nál a „Turizmus Ügynökség pénzosztása miatt”.

Nem először merül fel törvénytelenség és becstelenség a Magyar Turizmus Ügynökség (MTÜ) uniós és hazai pénzfelhasználása kapcsán; ennek egyik újabb bizonyítéka a járványkezelés részeként – helyenként sajátos módon – szétosztott forrásokról szóló újabb beszámoló.

– írta a képviselő, hozzátéve: az Európai Parlament turizmusért felelős vezetőjeként, a szakbizottság illetékes alelnökeként „számtalan alkalommal” hívta fel már a figyelmet az MTÜ „fideszes kifizetőhelyként való működésére és számos kifogásolható döntésére”, miközben a közérdekű adatokhoz gyakran csak peres úton jutott hozzá.

A turizmus szektor közel 27 millió embernek ad munkát Európában, ebből legalább félmillió embernek biztosítja a megélhetését Magyarországon. A Fidesz és kiszolgáló személyzete – sok más ágazattal együtt – a turizmusban is csak egy lerabolható, pénzkifizetőhelyet látott az elmúlt időszakban

– írta, hozzátéve: abban bízik, hogy egy áprilisi kormányváltás esetén ez máshogy lesz. 

(24.hu)