Cianidveszély miatt mandulákat hívtak vissza

2022.02.08. 12:21
Ha sok benne a keserű mandula, az amigdalin cianiddá alakulhat a szervezetben.

Cianidveszély áll fenn különböző mandula- és őröltmandula-készítményeknél, emiatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta az érintett termékeket – tájékoztatta az MTI-t a Nébih. A hatóság tájékoztatása szerint a termékekben a magas keserűmandula-tartalom miatt jelentős az amigdalin mennyisége, ami képes cianiddá alakulni a szervezetben.

A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el az Alnatura Bio Mandeln 200 grammos kiszerelésű, spanyolországi eredetű, a Müller üzletlánc által forgalmazott termékét, melynek lejárati ideje idén november.

Problémát észleltek az Alnatura Bio Mandeln 150 grammos őrölt mandulánál is, ami ugyancsak a Müller üzletláncban kapható, és Spanyolországból származik. Ennek a minőségmegőrzési ideje 2022. augusztus 10.

A Dennree márkájú, 250 grammos, spanyolországi eredetű európai mandulát ugyancsak érinti a visszahívás. A hivatal az idén augusztus 26-i lejáratú termékkel kapcsolatban is arra figyelmeztet, hogy senki ne fogyasszon belőle.

A Nébih azt is javasolta, hogy aki a visszahívásban érintett termékekből korábban már vásárolt, a vásárlás helyén érdeklődjön a vételár visszatérítésének lehetőségéről.

Az élelmiszer-biztonságért felelős hivatal nemrég ételízesítőket vont vissza a forgalomból, ugyanis a csomagoláson több esetben sem tüntették fel allergén jelenlétét.