Az Alibabával egyre jobban elbánik a kínai hatalom

000 1GI4UC
2022.02.23. 11:51
Az Alibaba történetének leglassabb növekedéséről számol be a decemberről záródó negyedévre vonatkozóan. Az e-kereskedelmi céget elérték a kínai hatóságok keménykedései, valamint a gazdasági lassulás hatásai.

Az Alibaba nincs könnyű helyzetben az elmúlt egy évben, ami meg is látszik az Egyesült Államokban jegyzett részvényein: az elmúlt évben értékük több mint felét elvesztették, és az elemzők arra figyelmeztettek, hogy a lejtmenet folytatódhat. Ezek a borúlátó előrejelzések azt követően születtek, hogy kedden a kínai hatóságok felszólították az állami tulajdonú vállalatokat, hogy indítsanak újabb ellenőrzéseket az Alibabához tartozó Ant Group pénzügyi kitettségeire vonatkozóan.

Az Ant Group azóta küszködik, hogy kénytelen volt lemondani a világ akkori legnagyobb tőzsdei bevezetését 2020 végén, mivel átszervezésre kényszerült. Továbbá a kínai hatóságok is vizsgálatot kezdtek az IPO előtt.

A legutóbbi hírek valószínűleg felerősítik az aggodalmakat, hogy a vállalatok még nagyobb ellenőrzésre számíthatnak a kommunista országban, mivel a kínai vezetés folytatja a technológiai szektorra vonatkozó szabályozás szigorítását. Eközben a riválisok, köztük a JD.com és a Pinduoduo e-kereskedelmi oldalak egyre jobban feljönnek az Alibabára, fokozódik a verseny közöttük – írja a Nikkei elemzésében.

Az Alibaba csütörtökön számol be a december 31-én zárult harmadik pénzügyi negyedévéről, amely hagyományosan a legjobban teljesítő időszak.

Az e-kereskedelmi óriás vezetősége azonban máris figyelmeztetett, hogy az eredmények elmaradhatnak a várttól.

A társaság bevételeinek növekedése várhatóan a 2022 márciusával záruló pénzügyi évben jelentősen lelassulhat. Bár a 20 és 23 százalékos növekedés nem tűnik rossz adatnak, de a cég történetében ez jelentős lassulás.

A július–szeptemberi negyedévben az Alibaba bevétele 29 százalékkal 200,69 milliárd jüanra (1000 milliárd forintra) nőtt, miközben a nettó nyereség 87 százalékkal zuhant. A vállalat a „kulcsfontosságú stratégiai területeken” végrehajtott beruházásokkal magyarázta a visszaesést. 

Az Alibaba kulcsfontosságú belföldi e-kereskedelmi részlege, amely a teljes bevétel mintegy 63 százalékát adja, várhatóan visszaesett az élelmiszerekre, a ruházati cikkekre és a kozmetikumokra fordított online fogyasztói kiadások lassulása miatt. Ez a szegmens tavaly 2015 óta a leglassabb ütemben nőtt. 

Eközben a pekingi szabályozói szigorítás az Alibaba felhőszolgáltatására is átterjedt, és nyomást gyakorol egy olyan egységre, amely komoly befektetéseket vonzott a vállalat részéről, és a szeptemberrel zárult legutóbbi negyedévben 33 százalékos bevételnövekedésről számolt be az előző évhez képest. Tavaly az észak-kínai Tianjin város arra kérte az államilag támogatott vállalatokat, hogy az Alibaba és a Tencenthez hasonló magánszolgáltatók helyett egy kormány által támogatott felhőrendszerbe helyezzék át adataikat. 

(Borítókép: Jack Ma, az Alibaba alapítója 2019. május 16-án. Fotó: Philippe Lopez / AFP)