Japán is szankciókat rendelt el az oroszok ellen

2022.02.23. 10:15
Orosz magánszemélyeket büntettek, betiltották Japánban az orosz kötvények kibocsátását.

Az orosz elnök, Putyin hétfőn elismerte az ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét. Kedden az Amerikai Egyesült Államok Oroszország elleni pénzügyi szankciók elrendelésével reagáltak, melyekkel elsősorban az orosz oligarchákat és bankokat sújtják.

Szerdán már Japán sem hagyta szó nélkül az orosz lépéseket, ők is szankciókat léptettek érvénybe - számolt be a Reuters. A japán miniszterelnök, Kisida Fumio bejelentette, hogy a japán büntetőintézkedések magukban foglalják egyes orosz magánszemélyek Japánba történő beutazásának korlátozását, az eszközeik befagyasztását és az orosz kötvények Japánban való kibocsátásának megtiltását. Felszólította az oroszokat, hogy a kialakult helyzetet diplomáciai úton rendezzék. Figyelik az eseményeket és folyamatosan tartják a kapcsolatot a G7 országaival és a nemzetközi közösséggel.

Japánnak egyébként nagy az energiafüggősége Oroszországtól mind a gáz, mind az olaj tekintetében, de jelenleg elegendő készletük van mindkettőből. Folyamatosan figyelni fogják az olajárakat, és amennyiben szükséges, megfontolják a vállalatokat és a lakosságot segítő döntéseket.