Nem kell aggódniuk a magyar sberbankosoknak

B RKL20201121036
2022.02.25. 15:16

Néhány olvasónk aggódva kereste fel szerkesztőségünket, hogy a kialakult háborús konfliktusban – Oroszország megtámadta Ukrajnát, cserébe szankciókat kaptak a nyakukba – vajon meddig tudják használni a bankkártyájukat, megkapják-e fizetésüket.

A Sberbank magyarországi leánybankja, a Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe Csoport része, tulajdonosa pedig egy osztrák cég, a Sberbank Europe AG – ez utóbbiban már van közvetett orosz tulajdon. Európai uniós banki működési engedéllyel rendelkezik, míg a magyar piacon a tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank működési engedélyével végzi, kiterjed rá az Országos Betétbiztosítási Alap betétbiztosítása.

A Sberbank még csütörtökön felhívta a Napi.hu figyelmét arra, hogy továbbra is a szokásos üzletmenet szerint működik, és az összes termékét, valamint szolgáltatását biztosítja ügyfelei számára, egyúttal

az orosz Sberbank és a Sberbank Europe AG vagy annak leányvállalatai sem szerepeltek név szerint a közzétett szankciós dokumentumokban csütörtökön, vagyis nem vonatkoznak rájuk az eddig bevezetett szankciók.

Azaz aki sberbankos bankkártyával fizetne bárhol, az tudja használni, nem kell emiatt aggódnia, ahogy attól sem kell tartania, hogy kap-e fizetést a számlájára.

(Borítókép: Róka László / MTI)