Háromszor szabtak ki milliós bírságot az élelmiszerárstop ellenőrzésekor

2022.03.01. 11:49
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ismertette az előző havi vizsgálatok eredményeit.

A fogyasztóvédelmi szakemberek mindössze 85 esetben akadtak kifogásolnivalóra február 1. után, mióta ellenőrzik az élelmiszerárstop betartását – tájékoztatta az MTI-t az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tájékoztatásból kiderül, hogy a 977 hagyományos üzlet és webáruház döntő többsége mindenben megfelelt az előírásoknak, csökkentett áron kínálta az érintett termékeket, azokból elegendő készletet tartott raktáron.

A mulasztókkal szemben megindult eljárásokból eddig huszonnégy zárult le bírság kiszabásával, összesen több mint négy és fél millió forint értékben.

A kormányhivatalok szakemberei februárban 958 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést: ötvenegy bolt a hatóságinál magasabb árat alkalmazott, míg tizennyolc üzlet nem biztosította a megfelelő mennyiséget az árstoppal érintett élelmiszerekből.

Az ITM közleményéből kiderült: leggyakrabban az étolajnál fordult elő mind a két hiányosság. 

Tizenhét kereskedés nem vagy nem az előírt méretben helyezte ki az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatást. A mulasztások jelentős részét a helyszíni ellenőrzések ideje alatt kiigazították a kereskedők, ezzel azonban nem mentesülnek a következmények alól.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a tárca közleménye szerint hozzátette: már három bírság éri el a milliós szintet, az összes kiszabott szankció közel kétharmadát ezek teszik ki.

A nagyobb tételeket jellemzően a jogsértők által kiszolgált szélesebb vevőkör indokolja.

Az ellenőrzéseket tavasszal is folytatjuk, hogy az élelmiszerárstop mindenhol megvalósuljon, a családok és az idősek mindenütt olcsóbban vásárolhassák meg a nagy mennyiségben fogyó termékeket

– közölte az államtitkár.

A kormány február 1-jétől a tavaly október közepén érvényes szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. Az intézkedés május 1-jéig van érvényben. A boltoknak információs plakátokon kell tájékoztatniuk a vásárlókat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) még januárban tette közzé a hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát.