A vizsgált villamossági termékek többsége veszélyes

2022.03.04. 11:06
A többféle veszélyforrás miatt a fogyasztóvédelem minden évben, így idén is fokozottan figyel a hálózatról működő és tölthető termékekre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma tavaly kevesebb mint felüket találta biztonságos használatra alkalmasnak.

A rossz minőségű villamossági cikkek túlmelegedhetnek, lángra kaphatnak. Az áramütést kockáztatja, aki gyenge szigetelésűt, elégtelen csatlakozókkal szereltet vesz a kezébe – figyelmeztet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tárca laborja 2021-ben összesen 665 villamossági terméket vizsgált meg, egyebek mellett díszvilágítási füzéreket, elektromos rollereket, légnedvesítő készülékeket. Kiemelten ellenőrizték a többi között az akkumulátortöltőket, a robotporszívókat és -fűnyírókat, a főzőlapokat is. A termékbiztonsági követelményeknek 328 árucikk nem felelt meg. Egy hajszállal tehát még annál is rosszabb a helyzet, mint ha „csak” minden második bizonyult volna veszélyesnek.

A fényfüzérekkel van a legtöbb baj

A legtöbb probléma a fényfüzérekkel volt, négyből három megbukott az ellenőrzésen. Az egyéb kategóriákba be nem sorolható villamossági termékek, például merülőszivattyúk és kempinglámpák több mint kétharmada nem felelt meg. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján közel 48 ezer terméket már a vámhatáron feltartóztattak. Így több mint 35 ezer égősor és mintegy 11 ezer vezetékhosszabbító készlet behozatalát is sikerült megakadályozni.

A selejt okozta bosszúságoktól elsőként a vásárlás helyének körültekintő megválasztásával kímélhetjük meg magunkat – hívta fel a figyelmet az ITM. A mintavételezést végző szakemberek jellemzően filléres vegyeskereskedésekben, piaci vagy alkalmi árusítóhelyeken akadnak veszélyes termékekre. Számos árulkodó jel segít felismerni és elkerülni az otthonunk épségét és családtagjaink egészségét kockára tevő bóvlit. Hangsúlyozták: egyetlen fillért se költsünk olyan árura, amelynek csomagolásán nem találjuk meg a gyártó és az importáló nevét, címét, a márkát vagy azonosító jelet, a típus- vagy modellszámot, a műszaki adatokat, illetve a megfelelőséget igazoló uniós CE-jelölést.