Újabb kamatemelést jelentett be az MNB

DSC3558
2022.03.24. 10:01

Az előző hetinél 30 bázisponttal magasabb, 6,15 százalékos kamattal hirdette meg csütörtökön egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A keddi kamatdöntő ülésén a monetáris tanács 100 bázisponttal 4,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. Ezzel az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 7,40 százalékra emelkedett, amivel az eddigi 55 bázisponttal szemben tágabb, legfeljebb 155 bázispontnyi tér nyílt meg az irányadó egyhetes betéti kamat további emeléséhez.

A friss inflációs jelentés a decemberben jelzett 4,7-5,1 százalékkal szemben 7,5-9,8 százalékosra emelte az MNB idei évre vonatkozó inflációs előrejelzését.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet a jegybank keddi sajtótájékoztatóján, hogy 

az orosz–ukrán háború globálisan negatív sokkokat hoz, amely jelentősen befolyásolja az infláció szintjét és a növekedési kilátásokat is. 

A következő időszakban ezért alapvetően a háború és a szankciós hatások határozzák meg az infláció és a GDP növekedési kilátásait.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)