Az influenszereket is elérték az Oroszország elleni szankciók

shutterstock 1421479124
2022.04.11. 15:30
Kivonultak Oroszországból a luxusdivatmárkák az ukrajnai háború miatt. De a tehetősebb oroszok Dubajban sem vehetnek csak úgy prémiumtermékeket: vagy nem mennek haza, vagy nincs luxustáska az oldalukon.

Több orosz influenszer azt állítja, megtiltották neki, hogy Chanel-termékeket vásároljanak Dubajban. Az Insidernek nyilatkozó tartalomgyártók azt mondták: a Chanel-üzletek eladói tájékoztatták őket arról, hogy a vállalat új üzletpolitikája szerint nem szolgálhatják ki azokat az orosz magánszemélyeket, akik visszautaznak Oroszországba.

Anna Kalasnyikova orosz influenszer a lapnak elmondta, hogy nem tudott megvásárolni egy pár fülbevalót és egy táskát az Egyesült Arab Emírségekben, egy dubaji Chanel Outletben, mert egy nyilatkozatot kellett volna kitöltenie, miszerint nem utazik vissza Oroszországba.

A Chanel képviselői nem reagáltak azonnal az Insider megkeresésére, de a Daily Mail korábban arról írt, hogy a francia cég közleményt adott ki, amelyben megmagyarázta, hogy az uniós és svájci szankciók tiltják „a luxuscikkek közvetlen vagy közvetett értékesítését az Orosz Föderációban lévő természetes vagy jogi személyeknek vagy szervezeteknek, illetve az Orosz Föderációban való használatra”.

A Chanel szerint csupán az Európai Unió szankcióinak tesz eleget, amelyek tiltják a háromszáz eurónál drágább luxuscikkek Oroszországba történő értékesítését.

„Bevezettünk egy olyan rendszert, amelynek során megkérjük azokat az ügyfeleket, akiknek nem ismerjük a fő tartózkodási helyét, hogy erősítsék meg, hogy az általuk vásárolt termékeket nem Oroszországban fogják használni” – reagált a Chanel közleményében a BBC szerint.

„Jelenleg dolgozunk az új üzletpolitikánk javításán, és elnézést kérünk az esetleges félreértésekért. Számunkra minden ügyfél fontos, függetlenül attól, hogy honnan származik” – tette hozzá a vállalat. 

Több orosz magánszemély viszont továbbra is azt állítja, hogy világszerte elküldték őket a Chanel üzleteiből.

A hét elején az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova azt mondta: „Számos blogger arról számolt be, hogy a Chanel márka hivatalos külföldi üzletei megtagadták, hogy termékeiket orosz állampolgároknak adják el.” Zaharova azzal vádolta a Chanelt, hogy csatlakozott „az Oroszországot támadó, oroszgyűlölő kampányhoz”.

Korábban már számos nyugati márka leállította működését Oroszországban. Március elején a Chanel, az LVMH, a Hermes és a Kering, a Pandor luxuskereskedő és fast fashion boltok is közölték, hogy ideiglenesen bezárják üzleteiket az országban.

Az Oroszország ellen irányuló intézkedések és szankciók korábban Vlagyimir Putyin orosz elnököt és legbelső köreit célozták. Az elmúlt hetekben azonban orosz oligarchákat, diplomatákat és sportolókat utasítanak ki európai országokból, és növekszik az orosz magánszemélyeket is korlátozó intézkedések száma is.

(Borítókép: Egy Chanel-üzlet Dubajban 2019. április 15-én. Fotó: Shutterstock)