Újra a járvány előtti áron adják ki az Airbnb-lakásokat

GettyImages-1185933856
2022.04.15. 14:53
A 2019-es augusztusi és szeptemberi csúcsárakon lehetett rövid távra kiadni a lakásokat a 2022 eleji mellékszezonban. Innen további 15-20 százalékos áremelkedés jöhet az idei főszezonra – figyelmeztetett Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

„2021 utolsó negyedéve rendkívül erős volt. A vendégszám ugyan még nem érte el a válság előtti szintet, de a szálláshelyek számossága is messze elmaradt a járvány előttitől” – mondta a Növekedés.hu-nak a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, utalva arra, hogy a pandémia miatt a korábbi 16-17 ezer budapesti apartmanból csupán hat-hétezer maradt a piacon.

Schumicky Balázs kiemelte: a január és február is biztatóan indult, amikor is jött az orosz–ukrán háború. Ezt követően a turisták elkezdték lemondani a foglalásaikat, hiszen nem lehetett tudni, milyen irányt vesz a szomszédunkban zajló tragédia.

Érezhetően megtorpant a piac, rengeteg lemondás jött pár nap alatt. Ezt követően viszont megjelent az ukrán menekültek által generált többletkereslet, és a piac is elkezdett visszarázódni a korábbi medrébe

– összegezte az elmúlt hónapokat az egyesület elnöke. Hangsúlyozta, hogy végül „lényegében a 2019-es augusztusi és szeptemberi csúcsárakon lehetett rövid távra kiadni a lakásokat a 2022 eleji mellékszezonban”.

Innen azonban még további emelkedés várható az előttünk álló fesztiválszezon, illetve főszezon miatt.

„Az áremelkedés mértéke a fővárosban legalább 15-20 százalékos lesz. Ennek azonban egy jó részét fedezi a forint gyengülése a külföldiek számára” – jegyezte meg Schumicky Balázs, hozzátéve, hogy Budapest még így is sokkal olcsóbb, mint Prága, Bécs vagy Pozsony, ez pedig bőven teret ad a szállásdíjak további emelésére.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)