Több mint 50 százalékkal drágultak egy év alatt a telkek

2022.04.16. 08:57

Április közepén majdnem 19 ezer forint volt országos szinten a telkek átlagos négyzetméterára, ami 57 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi 12 ezer forinthoz képest – tájékoztatta szerkesztőségünket az ingatlan.com. 

A cég elemzése a legfeljebb 1500 négyzetméteres hobbitelkek, valamint a nyaraló- és családiház-építésre alkalmas üdülő- és lakóövezeti telkek piacát vizsgálta.

Az adatok szerint Budapesten közel 128 ezer forint volt az eladásra kínált lakóövezeti telkek átlagos négyzetméterára április közepén, ami éves összevetésben 26 százalékos árnövekedést jelent.

Valamennyi (lakó- és üdülőövezeti, illetve külterületi) telektípust összesítve elmondható, hogy az árak a fővároson kívül a balatoni régióban és Pest megyében ugrottak meg – közölték.

Somogy megyében a telkek négyzetméterára közel 115 százalékkal emelkedett 12 hónap alatt, és április közepén már közel 22 ezer forint volt.

Veszprém megyében 82 százalékos volt a drágulás, itt a tulajdonosok jelenleg 28 ezer forintért kínálják eladásra a telkek négyzetméterét.

A balatoni megyék mellett Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Fejér is az élbolyba tartozik, az érintett megyékben 71–94 százalékkal, mintegy 3,9–11,9 ezer forintra nőtt az átlagár.

A fővárosi agglomerációt magában foglaló Pest megyében egy év alatt 49 százalékkal, 31 ezer forintra nőtt a telkek átlagos négyzetméterára, ami  Budapest után a legmagasabb megyei értéknek számít. 

A budapesti albérletárakról ide kattintva olvashat részletesebben.