Az idei tanévkezdés fájni fog: 15–50 százalékkal drágulnak a tanszerek

DMOHA20190827011
2022.04.20. 15:36
Újabb ágazatot sújt drasztikus drágulás: a tanszerek általános áremelkedését a vásárlók igazán csak nyáron, a tanévkezdés előtt fogják érzékelni.

A tavaly szeptemberi árakhoz képest mára közel a duplájára nőtt az egyes papírtípusok ára – mondta el az Eduline-nak Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke.

A szakember a lapnak arról is beszélt, hogy eddig elsősorban a nyomdáknál csapódott le a drágulás, azonban hamarosan a családok is megérzik, általános áremelkedés lesz az ágazatban.

A papírárak emelkedése magával hozza az iskolaszerekét is, ami azt jelenti, hogy idén nyáron várhatóan körülbelül 30–50 százalékkal kell többet fizetni majd például a füzetekért, a rajzlapokét, a mappákért, azaz minden, papírból készült tanszerért

– vázolta fel a forgatókönyvet a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke, aki az összes többi tanszernél, például a ceruzáknál, a tollaknál és az iskolatáskáknál is körülbelül 15–30 százalékos általános drágulásra számít.

A Pátria Nyomda vezérigazgatója szerint a drágulás egyik oka az online kereskedelem felfutása, amely egyre több papír csomagolóanyag fogyasztásával jár, valamint az egyszer használatos műanyagok kivezetése miatt szintén igencsak megugrott a papírigény, miután a papír a leggyakoribb helyettesítő termék.

Orgován Katalin úgy látja, az szintén nem segít, hogy három hónapja sztrájkolnak a finn papírgyárakban, a szomszédban zajló háború pedig ellehetetlenítette a cellulóz-alapanyagok beszerzését Ukrajnából, valamint Oroszországból.

(Borítókép: Vásárlók egy budapesti tanszerszaküzletben 2019. augusztus 27-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)