Jócskán elszálltak az ingatlanárak a Balatonnál

2022.04.22. 16:02
Jócskán megdrágultak egy év alatt a telkek a Balatonnál, az Ingatlan.com adatai szerint egy négyzetméterért már átlagosan 22 ezer forintot is elkérhetnek Somogy megyében. Ugyanakkor nemcsak a telkek, hanem a nyaralók ára is az egekben van.

Egy év alatt mintegy 115 százalékkal drágultak az építési telkek Somogyban, míg Veszprém megyében 82 százalékkal kérnek többet – derült ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből. Országos átlagban – egy év alatt – több mint 57 százalékos drágulás történt. Balogh László szerint a Balaton közelsége, a lakásépítési kedv és az egyre kevesebb szabad terület miatt drágultak meg az építési telkek Somogy megyében – ismertette a drasztikus áremelkedés három fő okát a portál vezető gazdasági szakértője a Sonline.hu-nak.

A telkek mellett a nyaralók ára is az egekbe szökött, Siófokon 47 százalékkal kérnek többet a lakások négyzetméteréért. A déli parton Szántódon, Zamárdiban, Balatonföldváron és Balatonszemesen az átlagos négyzetméterárak szintén meghaladják az egymilliós lélektani határt. A legolcsóbb település Balatonkeresztúr, ahol átlagosan 587 ezer forintot kérnek el egy négyzetméternyi ingatlanért – húzta alá a szakértő.

Aggodalomra ad okot, hogy a drágulás folytatódhat. Ahogy Balogh László fogalmazott, a telekdrágulásnak a jövőben két oka is lehet:

Egyrészt azért, mert az eddigi áremelkedés természetes velejárója volt a lakásépítési kedv felfutásának. Az új lakásokra vonatkozó állami támogatások, a jegybanki kedvezményes hitelprogram és a 2021-ben visszavezetett ötszázalékos áfa jelentősen élénkítette a lakásépítési kedvet és a telkek iránti keresletet.

Balogh László szerint a Balaton partján tavalyhoz képest jóval több új építésű ingatlant árulnak. Ezek az épületek 30-40 százalékkal drágábbak, mint a használtak, ezért emelkedtek meg jelentősen az átlagárak.