A fiatalok vagy ingatlanba fektetnék a pénzt, vagy a matrac alá rejtenék

2022.04.25. 10:48
A magyar emberek mintegy 54 százaléka bízik abban, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésével teljesen abbahagyhatja a munkát – derült ki az Allianz felméréséből, amely arra is rávilágított, hogy milyen terveik vannak a fiataloknak az öngondoskodás tekintetében.

A különböző generációk jövőtudatosságát és öngondoskodási szokásait vizsgáló februári, nem reprezentatív felmérésből kiderült, hogy az emberek többsége abbahagyná a munkát a nyugdíj után,

24 százalékuk pedig azt is reálisnak tartja, hogy már a nyugdíjkorhatár elérése előtt abbahagyhatja a munkát.

A felmérésből – amelyben több, lehetséges öngondoskodási formáról kérdezték meg az embereket – az is kiderült, hogy a nyugdíjas évekre többen készülnek nyugdíj-megtakarításokkal – például nyugdíjbiztosítással, önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlával – ahelyett, hogy szimplán banki betétekben kötnék le a pénzüket hosszú távra. Az összes megkérdezetthez képest viszont még így is csak 18 százalék rendelkezik nyugdíj-megtakarítással, bár nagyjából ugyanekkora arányban terveznek ilyen típusú megtakarítást kötni a későbbiekben.

Ingatlanba, vagy a matrac alá…

Az Allianz felmérése arra is rávilágított, hogy még a nyugdíj-megtakarításoknál is többen bíznak abban, hogy ingatlanba fektetik a pénzüket, és így gondoskodnak magukról idősen. Az összes megkérdezett közül 23 százalék mondta ezt, viszont a fiatalabb generációnál jóval nagyobb, 71 százalékos volt az arány. 

Mindeközben ugyanebben a csoportban – a több megadható válasz közül – a második legnépszerűbbnek az bizonyult, hogy a válaszadók inkább otthon gyűjtögetnék a pénzüket, és azt nem fektetnék be sehova. Ez utóbbit a válaszadók 43 százaléka mondta.