Jövőre már működik a Mol zöldhidrogén-üzeme Százhalombattán

DSZZS20170524028
2022.04.27. 17:27

Mintegy 25 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását előzi majd meg a Mol a 2023-tól üzembe helyezni tervezett új, 1600 tonna karbonsemleges zöld hidrogén előállítására képes gyártóegységével – adta hírül közleményében a társaság. A 22 millió eurós beruházás keretében az amerikai tulajdonú, a hidrogén üzemanyagcellás technológia első, kereskedelmi szempontból életképes piacát létrehozó Plug Power kulcsrakész zöld hidrogén megoldását építik majd be a Dunai Finomító rendszerébe. Ennek eredményeképp kiváltható lesz a ma használt földgázalapú technológia egy része, amely egyébként a Mol szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát adja jelenleg. 

A 10 megawattos elektrolizáló egységgel megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így a közlemény szerint nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre: sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 000 tonna földgáz felhasználását takarítja meg. A Plug berendezései – amelyek alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalattal rendelkeznek – moduláris, méretezhető, tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok.

A zöld hidrogén előállítása a cég szerint szervesen  illeszkedik a Mol-csoport frissített, fenntarthatósági fókuszú, az Európai Zöld Megállapodással teljes összhangban álló Shape Tomorrow 2030+ stratégiájába, amely keretében a vállalat összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig. A stratégia részeként a Mol 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát, és a beruházási ráfordítások 50 százalékát fenntartható projektekre fordítja. A Mol célja, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen.

(Borítókép: Stratégiai tárolók a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2017. május 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.