Putyin leggazdagabb embere elveszi, amit csak tud

1HA3H7-highres
2022.04.30. 05:47
Oleg Tinkov, orosz üzletember, akit korábban szankciókkal sújtottak, bár nyíltan bírálta Moszkva döntését és birodalmi törekvéseit, most eladta családja 35 százalékos részesedését a saját bankjában. A vevő pedig Oroszország leggazdagabb embere lett.

A TCS Group Holding, ami a ciprusi bejegyzésű Tinkoff Bank tulajdonosa, csütörtökön bejelentette, hogy „az alapítóhoz kapcsolódó családi vagyonkezelő számtalan tranzakció után eladta a társaságban lévő teljes részesedését”. Az Interros befektetési csoport, amely a milliárdos Vlagyimir Potanin tulajdonában van, pedig rögtön meg is vásárolta a részesedést. Így most már a TCS forgalomban lévő részvényeinek 35,08 százalékát birtokolja – ez a cég közleményéből derült ki, de az ügylet többi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Ez a tökéletes alkalom arra, hogy visszavonuljak, és több időt szenteljek az egészségemre és szeretett családomra

– kommentálta a gazdasági eseményt Oleg Tinkov, aki több éve leukémiás kezelés alatt áll, és 2006-ban alapította a bankot.

Tinkov vagyona egyébként a számítások szerint 3,5 milliárd dollár (több mint 1 256 milliárd forint), de korábban már sújtották szankciókkal. Azon kevés gazdag orosz üzletemberek egyike, akik nyilvánosan is elítélték Vlagyimir Putyin elnököt. Egy április 19-i Instagram-posztban „őrültségnek” nevezte az ukrajnai háborút, majd „idiótának” jellemzett mindenkit, aki támogatja a putyini agressziót.

A bank a közleményében elbagatellizálta Tinkov szerepét a cégben.

A Telegramon bejelentették, hogy személyes véleményeket nem kommentálnak. Közleményük szerint Tinkov „évek óta már nem volt döntéshozói szerepben a vállalat dolgaiban”. A bank egyébként a nevét is megváltoztatja, ezt nyilvánvalóan azért, hogy teljesen elhatárolódjon Tinkovtól. A pénzintézet eddig olyan hitelintézet volt, amelyet nem sújtottak a nyugati szankciók, így számos nyugati vállalat számára kitűnő lehetőség volt a jelenlegi nemzetközi helyzetben. 

A bank társ-vezérigazgatói a bejelentést követően felmondtak.

– a Bloomberg értesülései szerint.

Vladimir Potanin, a vevő, 1990-ben alapított egy cégbirodalmat, itt többek között a bányászatban, az energetikában és az ingatlaniparban tevékenykedett. Számítások szerint 30,8 milliárd dollárral (több mint 11 000 milliárd forinttal) Oroszország leggazdagabb embere. Közismerten közel áll Putyinhoz, de Amerika, Nagy-Britannia vagy az Európai Unió szankciói elkerülték.

(Borítókép: Oleg Tinkov 2019. június 6-án. Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP)