Mire elég a munkaerőpiacon az érettségi?

DKRCS20220502006
2022.05.03. 16:14
Vannak olyan területek, ahol középfokú végzettséggel többet lehet keresni, de a diploma még mindig az egyik legjobb befektetés. Az minden fiatalnak megnyugtatásul szolgálhat, hogy egy rosszabbul sikerült érettségi után sem zárulnak be a kapuk.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sikerként könyvelte el, hogy 99 ezren jelentkeztek egyetemre. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint 8,5 százalékkal többen felvételiztek idén, mint 2020-ban. Azonban az egyetemen túl is számtalan lehetőség közül választhatnak a felnőtté válás útjára lépő és az első megmérettetésen most részt vevő fiatalok.

Az biztos, hogy nem az érettségin dől el a sorsuk.

Milyen karrierutak előtt állnak a mai fiatalok?

Csaposs Noémi, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnökségi tagja szerint a siker mércéje legalább annyira különböző lehet, mint az egyedi karrierutak. A cél a fontos, és az, hogy szüntelenül emelni kell a téteket.

Folyamatosan fejleszteni és képezni kell magunkat. Ha olyan szakmát választunk, ami a képességeinkhez illik, és töretlenül képezzük magunkat, akkor szinte biztosan egyre jobb fizetést fogunk kapni

– nyilatkozta lapunknak Csaposs Noémi. Hazánkban is vannak túltelített szakmák, ahol kevésbé lehet érvényesülni. A szakértő szerint közgazdászokból, jogászból már Dunát lehet rekeszteni. Ráadásul semmire sem garancia, ha csak általános szinten mélyülünk el a területekben.

A természettudományokkal és a műszaki tudományokkal ugyanakkor jól lehet érvényesülni a mai világban. Sajnos a környezetvédelemben és a hulladékgazdálkodásban például még kevésbé tudunk jól elhelyezkedni – szerencsére egyre többen látják úgy, hogy ennek komoly jövője lehet. 

A mai fiatalok egyre kevésbé szeretik a lassú, rögös, döcögős pályautakat bejárni – mindenki szeretne gyorsan, kevés munkával sokat keresni. Erre azonban még a diploma megléte sem feltétlenül garancia.

Vannak olyan területek, ahol középfokú végzettséggel többet lehet keresni. A műszaki és informatikai területek például tipikusan ilyenek. Itt középfokú végzettséggel már pályakezdőként is jobban is lehet keresni

– mondta az Indexnek az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnökségi tagja. 

Ma már a magyar fiatalok több mint 60 százaléka rendelkezik diplomával. Ennek az lett a következménye, hogy a klasszikus szakmák elkezdtek kihalni, miközben továbbra is van rájuk kereslet. Sokszor ezekben a szakmákban többet lehet keresni. Az iskolai végzettség mellett egyre fontosabb a nyelvi és digitális kompetencia.

Tehát azt nem feltétlenül lehet kijelenteni, hogy ha nem sikerül a felvételi, akkor már csak a végzet maradt hátra.

Ha olyan szakmát választunk, ami a képességeinkhez való, és folyamatosan képezzük magunkat, akkor szinte biztosan egyre jobb lesz a fizetésünk – Csaposs Noémi szerint.

Hol lehet igazán jól keresni?

Az önmagában nem igaz, hogy a szellemi munkakörökben jobban lehet keresni, mint fizikai munkákkal. Ahogy az sem, hogy minél többet tanulunk, az garancia arra, hogy a fizetésünk is egyre több lesz. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint azonban az igaz, hogy ha több idegen nyelvet beszélünk, akkor lesz különbség: jobban megfizetik, és több lehetőséget nyújt.

Csaposs Noémi szerint minden szakterületre elmondható, hogy a pályakezdők keresnek a legrosszabban, később már nagyon nagy lesz a különbség:

egy öt éve dolgozó tanárnál jobban keres egy öt éve klímaszerelő szakember. De ágazatonként és térségektől is függ, hogy hol milyen végzettséggel lehet jól keresni

– nyilatkozta lapunknak az Országos Humánmenedzsment Egyesület szakembere.

(Borítókép: Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga egy győri gimnáziumban 2022. május 2-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)