Bajban a Netflix: tömeges leépítésbe kezdett a cég

GettyImages-1237546359
2022.05.18. 10:32
A népszerű streamingszolgáltató előfizetői elveszítése miatt körülbelül 150 amerikai munkatársát bocsátotta el, mindössze egy hónappal azután, hogy közölte: egy évtized után most először veszített előfizetőiből.

A Netflix által bejelentett leépítés elsősorban a kaliforniai irodát érinti, ahol a cég amerikai munkaerejének körülbelül két százaléka dolgozik. A Netflix azt is elárulta, hogy a leépítés egyértelműen a cégbevétel csökkenésének következménye, miután a streamingszolgáltató idén először számolhat előfizetők elvesztésével – írja a BBC.

Ugyanakkor a Netflix azt már nem hozta nyilvánosságra, hogy egész pontosan mely üzletágakat és részlegeket érinti a leépítés. Ugyanakkor a Los Angeles Times úgy tudja, hogy a HR- és a kommunikációs osztály az érintettek között van. 

A Netflix azután szánta rá magát a tömeges leépítésre, hogy áprilisban nyilvánosságra hozta: 2022 első negyedévben közel 200 ezer előfizetőt veszített, és becsléseik szerint a következő negyedévben akár 2 millió további felhasználótól is elbúcsúzhat.

A hírre a cég korábbi befektetőinek egy része gyorsan túl is adott részvényein, amelyek értéke egy nap alatt 35 százalékot zuhant.

Ugyanakkor 220 millió előfizetőjével a Netflix továbbra is egyértelműen piacvezető a streamingszolgáltatók világában, miközben olyan erős versenytársak próbálnak felzárkózni hozzá, mint a Disney Plus, az HBO vagy az Amazon.

De miért fogytak el a Netflix előfizetői?

A Netflix bevételei részben az ukrajnai háború és az amerikai árak emelkedése miatt estek vissza, valamint a döntés, hogy kivonulnak az orosz piacról, szintén egy komoly előfizetőibázis-kiesést jelentett. Arról nem is beszélve, hogy a pandémia időszaka alatt, az otthon magányában sokan fizettek elő és fogyasztottak tartalmat a Netflixen, ám az élet újraindulásával már kevesebb időt töltenek az oldalon.

A leépítési hullám mellett a Netflix az oldalra feltöltött tartalomból is visszavett, valamint több saját gyártású produkcióját is lemondta, köztük a Meghan Markle-féle animációs sorozat fejlesztéséből is kiszálltak. Továbbá a Netflix a jelszómegosztás korlátozását tervezi, és azt, hogy átáll egy hirdetésalapú modellre.

(Borítókép: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!