Matolcsy György: Megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan

D KOS20211201014
2022.05.19. 11:37
Kétéves versenyképességi programot javasol a jegybank az új kormánynak a „drámaian megbomlott” egyensúly visszaállításához. A Fenntartható egyensúly és felzárkózás 12 pillérét és 144 javaslatát nagyjából egy hónapja átadták a miniszterelnöknek – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy szakmai konferencián csütörtökön Budapesten.

A jegybankelnök a programot bemutató rendezvényen azt mondta, hogy a

régi-új kormány peremén most dől el, hogy az új kormány mit ajánl, illetve az előzőhöz hasonlóan megnyerjük-e a következő évtizedet.

Erős kihívásokkal jellemezhető évtizedben kell megtalálni az új sikerképletet, mert a korábbi egyensúlyi növekedés képlete megbomlott – mondta.

Megbomlott a költségvetés egyensúlya

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kiemelte: a képlet helyreállítása nélkül nem lehet sikeres az ország,

mert megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan, a folyó fizetési mérleg emelkedő hiányt mutat.

Mindezek miatt olyan, az inflációval is súlyosbított kockázat alakult ki, hogy az ország elveszítheti a következő éveket, és veszélybe került az előző évtized felzárkózása.

(MTI)

(Borítókép: Matolcsy György 2021. december 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)