Horvátország készen áll az euró bevezetésére

2022.06.01. 21:07
Horvátország teljesítette az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges összes feltételt, így készen áll arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót – jelentette be szerdán az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy értékelése alapján Horvátország megfelel a négy nominális konvergenciakritériumnak, így teljesíti az euró bevezetésére vonatkozó feltételeket. A bizottság kiemelte: az ország jogszabályai teljes mértékben összeegyeztethetők az Európai Unió szerződésének követelményeivel, valamint a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank (EKB) alapokmányával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke maga is megerősítette: Horvátország készen áll arra, hogy 2023. január 1-jén csatlakozzon az euróövezethez.

Az euró bevezetése megszilárdítja majd Horvátország gazdaságát, és előnyökkel jár állampolgárai és a vállalkozások számára is. Az uniós közös valuta horvátországi bevezetése az eurót is erősebbé teszi 

– idézte az MTI az EB elnökét.

Az euróövezethez történő csatlakozási folyamat részeként Horvátországban az árakat kunában és euróban is ki kell majd írni szeptember 5-étől. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA).

A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet legutóbb 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót – emlékeztet az MTI.