A legmagasabb szintre emelték az EU pénzügyi mentőeszközeinek osztályzatát

2022.06.11. 07:52
A lehető legjobb, Aaa szintre emelte az eddigi Aa1-ről az Európai Unió két pénzügyi válságkezelő alapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) osztályzatát a Moody's Investors Service. A besorolások kilátása változatlanul stabil.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést elsősorban azzal indokolta, hogy az európai válságmegoldó felépítmény robusztusabbá vált, ahogy ez a koronavírus-járvány idején is bebizonyosodott, és ez mérsékli a rendszerszintű válságok kialakulását az Európai Unióban, erősítve egyben az unió és a tagállamok ellenálló képességébe vetett bizalmat is − írta meg az MTI. 

Jóllehet a legnagyobb és legjobb besorolású befektetők – különösen Németország (Aaa), Franciaország (Aa2) és Hollandia (Aaa) – szuverén besorolásai továbbra is nagyon fontosak az ESM és az EFSF osztályzatának megállapításához, csökkent a két eszköz besorolásának függése bármely EU-tagország hitelminősítésétől – áll a Moody's elemzésében.

Az ESM felminősítéséhez fűzött indoklásában a Moody's kiemeli, hogy a koronavírus-járvány próbára tette a válságok elleni fellépésre létrehozott európai felépítményt, és megállapíthatóvá vált, hogy a központi EU-intézmények, köztük maga az Európai Unió és az euróövezeti jegybank (EKB) válságos időszakokban képesek és határozottan hajlandók is a cselekvésre.

Az Európai Unió kiterjesztett válságellenes eszközrendszere mérsékli az ESM csődkockázati függését bármely egyedi tagország csődkockázatától, beleértve még Franciaországot, az ESM második legnagyobb hozzájáruló uniós gazdaságát is, tekintettel arra, hogy mérséklődött a rendszerszintű válság kialakulásának valószínűsége − áll a Moody's helyzetértékelésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az ESM befizetett tőkéje 2021 végén 80,5 milliárd euró volt, vagyis a 704,8 milliárd eurós jegyzett tőke 11,4 százaléka, amely jelentős arány.

A Moody's hangsúlyozza, hogy az ESM a létrehozása óta keletkezett nettó eredményét teljes egészében megtartotta, ezzel is növelve tartalékalapját és erősítve tőkehelyzetét.

A Moody's megállapítja, hogy az ESM likviditási pozíciója és finanszírozási szerkezete nagyon erős, mindemellett az intézmény rendkívül prudens likviditási és tőkekezelési szakpolitikát folytat annak biztosítására, hogy ne keletkezzen hiány a kötelezettségeinek teljesítésére szolgáló likvid eszközökből különböző stresszhelyzeti forgatókönyvek esetén sem.