Szép csendben újabb ország fokozta a gázexportját Európába

1QQ583-highres
2022.06.14. 21:08
Miközben az Európai Unió igyekszik leválni az orosz földgázról, addig van egy ország, amelyik fokozta az exportját. Az olajárakból is komolyan profitál Azerbajdzsán.

Azerbajdzsán energiaügyi minisztériuma közölte, az év első öt hónapjában 15,3 százalékkal, azaz 2,6 milliárd köbméterrel növelte a földgázkitermelést 2021 azonos időszakához képest. Így az ország 19,6 milliárd köbméter gázt termelt ki májusig – írja az Azernews.

Emellett a beszámolási időszakban a gázértékesítés külföldön 9,4 milliárd köbmétert tett ki, ami 27 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában. Azerbajdzsán földgázexportjából 3,6 milliárd köbmétert Törökország vásárolt fel, míg 4,5 milliárd köbméter gázt szállítottak Európába és 1,3 milliárd köbmétert Grúziába.

Megjegyzendő, hogy 2022 január–májusában a BakuTbilisziCeyhan-vezetékrendszerbe 45 millió köbméter gázt szállítottak. Eközben a TANAP-on keresztül 2,4 milliárd köbméter gázt exportáltak Törökországba.

Míg idén az első öt hónapban mintegy 13,9 millió tonna kőolajat termeltek ki, beleértve a kondenzátumokat is. 

Ígéretes előjel

Mivel az EU földgázának 40 százalékát Oroszország szállítja, Vlagyimir Putyin elnök és a Kreml már szorongatja is a kontinenst, hogy akadályozza az Ukrajnának juttatott támogatásokat és segélyeket: több országot kizártak a szállítmányokból, mivel azok a szereplők nem voltak hajlandók rubelben fizetni. Köztük van Bulgária is, amelyet április végén csapott le a Gazprom a hálózatról. 

Szófia már az első napokban Azerbajdzsánnal próbált üzletelni, hogy fedezze a kieső orosz földgázexportot, amelyet Törökországon keresztül importáltak volna. Az EU 2021-ben összesen 155 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból, a világ legnagyobb gázexportőrétől. Ebből Azerbajdzsán 60 milliárd köbmétert képes kiváltani.

Tehát az azeri kapacitás növekedése egyelőre még csak ígéretes előjel, mint kiforrott megoldás.

(Borítókép: Hussein FALEH / AFP)