Ismét 400 forint fölött volt az euró

2022.06.16. 16:41
Átmeneti volt az MNB reggeli kamatemelése miatti erősödés.

Ugyan a forint-euró árfolyam szinte rögtön erősödésnek indult, miután a Magyar Nemzeti Bank csütörtök reggel az előzetes bejelentéshez képest váratlanul 50 bázisponttal megemelte az irányadó egyhetes betét kamatát – az új kamat mértéke 7,25 százalék lett –, azonban délutánra már elfogyott ez a lendület. A Teletrader adatai szerint négy óra után pár perccel ismét egészen 400,26 forintig gyengült vissza az árfolyam. 

A forintárfolyamnak nyilván az sem segített, hogy a szerda esti 75 bázispontos Fed-kamatemelés után rossz hangulatban zajlott egész nap a kereskedés a nemzetközi tőzsdéken, a dollár pedig erősödött az euróval szemben is. A forint jelentősen gyengült a dollárral szemben: a nap folyamán volt rá példa, hogy a kockázatkerülő hangulatban 383 forintnál is többe került egy dollár. 

Szintén ronthatta a tőke- és devizapiaci hangulatot, hogy az oroszok újabb gázcsapok elzárásával fenyegettek, ami miatt három nap alatt mintegy hetven százalékkal emelkedett a TTF holland gáztőzsdén a földgáz ára legközelebbi lejáratokra, vagyis ma már 145 eurós megawattóránkénti szintnél járt. Ennek nyomán persze az áramtőzsdék is kilőttek, a német zsinóráramár 250 eurós, míg a másnapi magyar ár 260 eurós ár fölé szaladt megawattóránként.