Továbbra is kedvez a kormány a mikrovállalkozásoknak, de csak a meghatározott mennyiségig

2022.06.17. 21:25
Az új Rezsivédelmi Alap értelmében a kormány továbbra is támogatja a csaknem 100 ezer mikrovállalkozás rezsiköltségeit, ezzel működőképességének megőrzését – tájékoztatta szerkesztőségünket a Technológiai és Ipari Minisztérium. A Magyar Közlöny szerint, aki többet fogyaszt, mint a meghatározott mennyiség, annak a piaci árat kell majd fizetnie.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint mintegy 100 ezer mikrovállalkozás működőképessége megőrzése érdekében 2022. augusztus elsejétől az idei év végéig továbbra is rezsicsökkentett áron juthat áramhoz és gázhoz.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint azokra a mikrovállalkozásokra érvényes ez a kedvezmény év végéig, amelyek foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és az éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg. 

Kedvezményes áron kapják a földgázt és áramot az önkormányzati és állami bérlakás, szállóférőhely üzemeltetői is az ingatlanokban élők felhasználásának erejéig. A rezsicsökkentett árakon vételezhető mennyiségek felső limitjét a mikrovállalkozások átlagos fogyasztását figyelembe véve állapították meg, villamos energia esetén évi 4606 kWh, míg a földgáznál évi 1489 m³  szinten.

A kedvezményes tarifák ilyen mértékű felhasználásig vehetők igénybe, e plafonok fölött a piaci árak érvényesek a mikrovállalkozásokra is. A veszélyhelyzeti rendelkezések alapvető célja, hogy a változásokban érintettek folyamatos ellátását a lehető legkedvezőbb feltételekkel biztosítsák az új szerződések megkötéséig – áll a közleményben.