Varga Mihály: Európa már megint lábon lövi magát

2022.06.18. 18:23
Magyarország nem támogatja a gázembargót és a globális minimáladó bevezetését sem – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető az uniós pénzügyminiszterek pénteki ülése után nyilatkozott a közmédiának, és azt mondta: a magyar gazdaság sikerének egyik titka éppen az, hogy alacsony az adószint, tehát megéri idejönniük a külföldi cégeknek. Hangsúlyozta: a minimumadó itthon adóemelést jelentene, és megszűnnének munkahelyek, így a nemzetközi nyomás ellenére sem szabad támogatni.

Varga Mihály azt is kifejtette, hogy az új adóteher lassítaná és nehezítené az összes európai gazdaságot.

Európa ebben a kérdésben is lábon lövi magát, szó szerint, hiszen bevezet egy olyan adóterhet, ami lassítja, nehezíti az európai gazdaságokat, ugyanakkor pedig mások egyelőre kivárnak, és nem készülnek arra, hogy ilyen típusú adót vezessenek be

– fogalmazott a pénzügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben a tervezett adónövelés drámai hatásokkal járhat. Hozzátette azt is, hogy korábban volt egy tervezet, amelyet a magyar kormány is támogatott, de az még nem egészen erről szólt. „Amikor ez a konszenzus megszületett, arról volt szó, hogy a nagy digitális technológiai cégek átláthatóbb és hatékonyabb adóztatása és a globális minimumadó majd együtt halad előre, valamiért az elsőt elfelejtették” – ismertette.

Az Egyesült Államokban a republikánus párti véleményformálók üdvözölték a magyar álláspontot. „Örömmel látom, hogy Magyarország elutasítja a versenyt a globális minimumadóért, amelyet Joe Biden adminisztrációja is szorgalmaz” – írta Russ Vought, a Center for Renewing America nevű amerikai kutatóközpont elnöke. 

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég munkatársa erre úgy reagált a közmédiának nyilatkozva: „Az, hogy Magyarország ebbe a diskurzusba főszereplőként lépett be, kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ezáltal eddig sosem tapasztalt háttértámogatást érez az amerikai jobboldal részéről.”