Soros György alapítótársa szerint készülhetünk a legrosszabbra

GettyImages-94637684
2022.06.25. 06:34
Soros György korábbi üzlettársa, a legendás befektető, Jim Rogers szerint az emberek a következő időszakban felköthetik a gatyájukat. Meglátása szerint olyan tőkepiaci armageddon következik, melyhez hasonlót eddig nem sok élő ember láthatott, a befektetők pedig jobban teszik, ha pénzük egy részét ezüstbe és aranyba fektetik, valamint termőföld és haszonállatok vásárlására fordítják.

Az S&P 500 év elejétől június 22-éig majdnem 22 százalékos esést produkált, a részvények pedig meglehetősen borús képet festenek. Azonban Soros György korábbi üzlettársa, a legendás befektető, Jim Rogers szerint ez még csak a kezdet – írta meg a Yahoo Finance. A hét végére ugyan az amerikai S&P 500 tőzsdeindex visszapattant, de a tőzsdei elemzők már mind azt jósolgatják, meddig tarthat még a medvepiac.

A részvénypiacot akkor nevezzük medvepiacnak, ha az árfolyam a csúcstól már legalább 20 százalékot esett. Bikapiacról pedig akkor beszélhetünk, ha a részvénypiac a mélypontról már legalább 20 százalékot emelkedett.

Ez lesz életem legrosszabb medvepiaca, ami azt jelenti, hogy sokat fog esni, és sokáig fog tartani

– nyilatkozta a 79 éves befektető június elején az Economic Times Now-nak.

Az LPL Research a medvepiacok kapcsán az alábbi hat megállapítást emeli ki, amelyekkel fontos tisztában lenni.

  1. Eddig a második világháború óta 17 medvepiac (vagy medvepiac-közeli állapot) volt, tehát azóta ez a tizennyolcadik. Ezek átlagosan majdnem egy teljes évig tartottak, az S&P 500 ezalatt átlagosan közel 30 százalékkal került lejjebb.
  2. A medvepiacokat két csoportra érdemes bontani: létezik gazdasági recesszióval járó és anélküli is. A korábbi ilyen időszakok alapján az a tapasztalat, hogyha a gazdaság recesszióba került, nagyobb lejtmenet következett be, az S&P 500 tőzsdeindexben pedig átlagosan 34,8 százalékos esés bontakozott ki, a medvepiac pedig átlagosan majdnem 15 hónapig tartott.
  3. A múltbeli tanulság az, hogyha a gazdaság elkerülte a recessziót, akkor az S&P 500 23,8 százalékot esett, a medvepiac pedig átlagosan alig több mint hét hónapig tartott. „Az utóbbi több mint 50 évben azt tapasztaltuk, hogy amikor az S&P 500 több mint 20 százalékot esett, akkor csupán egyetlen alkalommal nem került a gazdaság recesszióba, mégpedig az 1987-es összeomlás idején” – foglalta össze Ryan Detrick, az LPL vezető elemzője.
  4. A korábbi medvepiacok adataiból kiindulva az LPL Research 2022-re az S&P 500 index 18,1 százalékos esésére számít. Azonban szerintük jó hír, hogy a mélypontok elérése után az S&P 500 egy év alatt átlagosan 32 százalékot szokott a minimumszintekről emelkedni, amit a legtöbb befektető valószínűleg most is elfogadna.
  5. A tőzsdék történetében még soha nem volt ilyen gyorsan ekkora esés a medvepiacokon. A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában kialakult medvepiac eddig a valaha volt leggyorsabb lejtmenetnek bizonyult, az új csúcs elérése után az S&P 500-nak mindössze 16 kereskedési nap elég volt ahhoz, hogy 20 százalékot essen.
  6. 2022 lett volna a bikapiac harmadik éve. A második világháború óta 11 bikapiac volt, és ezek közül immár négy ért véget a harmadik évben, hiszen az S&P 500 már mostanra több mint 20 százalékot esett.

Az ezüst a szokásosnál is jobb menedéknek bizonyulhat

A már fent említett Jim Rogersnek óriási a tapasztalata arról, hogyan lehet pénzt keresni vérzivataros időkben a tőzsdéken. 1973-ban, a pusztító medvepiac közepén (1968-tól 1980-ig tartott az egyik legemlékezetesebb ilyen időszak) Soros Györggyel közösen megalapították a Quantum Fundot. 1973-tól 1980-ig a portfóliójuk összesen 4200 százalékos hozamot termelt, míg az S&P 500 ebben az időszakban mindössze 47 százalékot emelkedett.

Rogers szerint a befektetések világában „nincs olyan, hogy biztonságos” eszköz. Ennek ellenére a milliárdos két olyan példát is hozott, amelyek menedékül szolgálhatnak a közelgő viharban.

Amikor eluralkodik a pánik, és minden a feje tetejére áll, akkor a nemesfémek a befektetők kedvenceivé válnak. Rogers régóta azt vallja, hogy ilyen viharvert időszakban a portfóliónkban érdemes lehet valamekkora nemesfém-kitettséget tartani.

Ilyenkor az ezüst és az arany valószínűleg kevésbé kockázatosak, mint más eszközök

– osztotta meg véleményét Rogers.

A két nemesfém segíthet a befektetőknek az infláció elleni védekezésben, mivel az árfolyamuk a válság idején is ellenálló marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem csökkenhet.

Ő maga egyébként azt mondta, hogy nem vesz ezekből, mert egy nagy összeomlás ezek árfolyamára is negatív hatást gyakorolna. „Ha az ezüst árfolyama tovább csökken, akkor fogok venni még belőle” – tette hozzá, de több konkrétumot nem árult el, hol lehet ez a szint.

Fontos tudni, hogy az ezüstöt széles körben használják a napelemgyártásban, és sok jármű elektromos vezérlőegységének fontos összetevője is a nemesfémből van. A növekvő ipari kereslet ezért az ezüstöt különösen vonzó eszközzé teszi a befektetők számára.

A fémbe történő befektetés legkézenfekvőbb módja ezüst ETF-ek (exchange traded fund, azaz tőzsdén kereskedett befektetési alapok) vásárlása. Más módon is van lehetőség az ezüstből hasznot húzni, például ilyen lehet a nemesfémet bányászó vállalatok részvényeibe történő befektetés is.

A kriptodevizák árfolyama viszont együtt mozog a részvénypiaccal, ezért azok pocsékul teljesítettek 2022 eleje óta, viszont az arany és az ezüst a nehéz időkben viszonylag jól állja a sarat.

A mezőgazdaság is jó befektetés

A mezőgazdaság vonzereje medvepiac mellett nyilvánvalónak tűnik: bármekkora is az összeomlás, mindenkinek kell élelmiszert vásárolnia. Ezért a mezőgazdaságba fektetést Rogers potenciális menedéknek tekinti a közelgő összeomlásban.

„Az ezüstbe és a mezőgazdaságba történő befektetés valószínűleg a következő két-három év két legkevésbé veszélyes pozíciója” – osztotta meg Rogers a véleményét.

Jól mutatja ezt például az egyik mezőgazdasági szektorba fektető ETF, mely a leggyakrabban kereskedett mezőgazdasági árucikkek (például kukorica, szójabab, cukor) árfolyamváltozását követi, ugyanis 2022 eleje óta már 9 százalékot emelkedett.

Rogers a termőföldbe történő befektetés mellett érvelt.

Hacsak nem fogjuk abbahagyni a ruhaviselést és az evést, a mezőgazdaságba történő befektetés jó hozammal kecsegtet. Ha igazán arra vágysz és szeretsz földet művelni vagy állatokat tartani, akkor szerezz magadnak földet, és nagyon gazdag leszel

– mondta Rogers 2021 végén a Wealthion pénzügyi tanácsadó cégnek. Érdekesség, hogy léteznek olyan ingatlanbefektetési alapok is, melyek termőföldek birtoklására szakosodtak. Tehát nem feltétlenül szükséges közvetlenül földet vásárolni.

Arról nem is beszélve, hogy létezik egy új befektetési szolgáltatás is, mely egy előre kiválasztott farmban lehetővé teszi részesedés megszerzését. Termőföld tulajdonlása esetén bevételre lehet szert tenni lízingdíjakból és terményeladásokból, ezen kívül pedig az ingatlan árának hosszú távú felértékelődéséből.

Az ETF-ek azért is lehetnek vonzók, mert ahogy azt szerdán megírtuk, több nagy, közismert amerikai cégnek is visszaesett a profitja. Emiatt az egyedi részvények egyes befektetők számára túl kockázatosnak tűnhetnek.

(Borítókép: Jim Rogers 2007. április 20-án. Fotó:  Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images)